Autor: Irina Papuc

O soluție injectabilă, produsă de o companie autohtonă urmează să fie retrasă de urgență de pe piață la cerea Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Soluția injectabilă acid ascorbic (5% de 2 ml) produsă de compania farmaceutică SA „Farmaco” urmează să fie retrasă de urgență din farmacii și depozite, iar stocurile vor fi plasate în regim de carantină. Un ordin în acest sens a fost emis astăzi.

Potrivit responsabililor din cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, decizia a fost luată după ce inspectorii farmaceutici au constatat că soluția nu corespunde parametrilor fizico-chimici. Aceasta a căpătat, cel mai probabil din cauza condițiilor de păstrare neconforme,  o culoare improprie. Agenția dă, însă, asigurări că pe piață nu va exista deficit  de acid ascorbic, deoarece soluția este produsă și de către alte companii. Deocamdată nu se știe cantitatea care urmează să fie retrasă.

Acum o săptămână Agenția Medicamentului a emis un ordin de retragere a preparatului pentru cardiaci Lisigamma din cauza unei erori de ambalaj.

 

Articole relaționate:

Un medicament pentru cardiaci, retras de urgență din farmacii 

Un medicament pe bază de ketoconazol, ce poate distruge ficatul, urmează să fie retras de pe piața europeană 

Încă un medicament va fi retras parțial pe de piața europeană după ce s-a constatat că provoacă reacții adverse la nivel neurologic