Autor: Sorina Bujarov
Imobilizează fracturi, opresc hemoragii şi pansează răni în situaţii în care mulţi dintre noi şi-ar pierde cumpătul. Sunt disponibili 24 de ore şi intervin în situaţii urgente, atunci când viața oamenilor atârnă de un fir ață. Le cerem ajutor în caz de accidente rutiere, leșin în stradă sau febră 40. Este vorba despre doctorii de la Serviciul de Urgență sau, cum obișnuim să le spunem, Serviciul 903. Am mers împreună cu ei la toate solicitările, ne-am convins cât de grea este munca contra cronometru, care sunt problemele pe care le întâmpină medicii și sacrificiile pe care le fac de dragul meseriei.
Aici lucrează o întreagă echipă de specialişti. Deși scopul de a salva vieţi este comun pentru toată echipa, fiecare membru are propria responsabilitate. Primul care interacționează cu pacientul este dispecerul. Acesta răspunde la telefon și adresează întrebările în baza cărora decide ce specialist va merge la solicitant. Tot operatorii sunt cei care repartizează solicitările, conform clasificărilor. De regulă, primii sunt deserviți pacienții cu starea sănătății mai gravă.
„Prioritare sunt solicitările de prima urgenţă - toate chemările în stradă, accidentele în masă și cazurile în care sunt implicați copiii de până la un an”, explică Eufalia Negreaţă, medic coordonator la Spitalul de Urgenţă.
De îndată ce medicul primeşte informaţiile necesare are la dispoziție doar 90 de secunde ca să pornească la drum împreună cu toată echipa. Regulamentul spune că echipa trebuie să ajungă la pacient în maxim zece minute. Însă, deseori se întâmplă ca drumul spre pacient să se lungească din mai multe motive, spune medicul Victor Mucovozov.
„Cele mai mari probleme pe care le întâmpinăm sunt cele din trafic. Nu doar șoferii nu ne cedează trecerea, ci și pietonii traversează strada de parcă se duc la plimbare chiar dacă văd că avem girofarul aprins”, ne-a mărturisit medicul. Cel mai greu le este, însă, atunci când nu reușesc să ajungă la timp la pacient și sunt nevoiți doar să constate decesul acestora.
„Îmi revin foarte greu. E foarte dureros când pierzi un pacient. Să știți că regretele nu trec nici cu anii”, povestește doctorul.
Cu toate greutățile, medicii nu renunţă la specialitatea pe care şi-au ales-o şi continuă zilnic să ajute bolnavi. Câteva minute de liniște – o altă chemare. O doamnă a căzut de la înălțime şi s-a lovit la cap. Ajungem în scurt timp şi la ea. Examenul medical nu a durat decât câteva minute, timp în care doctorul reuşeşte să stabilească diagnosticul şi să-i administreze un analgezic. Apoi, pacientul este transportat la spital, iar acolo este preluat de un alt specialist.
În două ore de serviciu, aceasta este deja a patra solicitare pentru echipa medicului Mucovozov. Solicitările continuă. Urmează încă mulţi alți pacienți, cu alte dureri.
Viața medicilor 903 e mai mult la serviciu. Ei sunt la muncă chiar și atunci când toată lumea se odihnește – de Paști, de Crăciun ori la vreun eveniment major. Dar nu se plâng. Spun că lucrul pe care îl fac merită astfel de sacrificii, doar că unele sunt prea mari. „Am prea puțin timp pentru familie. Uneori reușesc să stau cu ei doar o dată sau de două ori pe săptămână” mărturiseşte medicul Mucovozov.
În cele 24 de ore, echipa medicului Mucovozov a fost solicitată de 19 ori. Ar fi putut reuși la mai mulți pacienți, dar Urgența din Moldova are aceleași probleme ca și întregul sistem de sănătate. Despre unele dintre acestea, vorbeşte directorul Spitalului de Urgenţă, Gheorghe Ciobanu.
„Pentru numărul populației din Municipiul Chişinău sunt necesare vreo 80 de autosanitare. Astăzi dispunem de 67 de unităţi de transport. Multe sunt în exterior într-o situaţie bună, dar au un coeficient de uzură înalt, deoarece au fost procurate în marea majoritate în 1998 şi 2003. Suntem şi într-o carenţă de specialişti în medicina de urgenţă. Salariul nu constituie un element de motivare. Mulţi medici pleacă şi îşi desfăşoară activitatea fie în ţările comunităţii europene, fie în altă parte”, a mai declarat directorul de la Urgență.
Ne-am convins încă o dată de faptul că nici salariul şi nici condiţiile de muncă nu sunt motivante pentru cei care lucrează la Serviciul de Urgență din Moldova. Cu toate acestea doctorii încearcă să își facă meseria cum pot mai bine. Se întâmplă să lucreze 24 de ore, fără măcar o pauză de masă după care urmează o zi liberă, apoi, o vor lua de la capăt. Urmăriți reportajul video integral pe Sănătate TV.
Articole relaționate:
Serviciul de urgenţă ar putea fi privatizat pe un termen de cel puţin 25 de ani