Autor: Irina Papuc

25 de medici care vor forma echipe mixte de urgență în cadrul proiectului SMURD vor merge la instruire in România. Până va fi finalizat proiectul, autoritățile noastre trebuie să reușească să introducă în lista profesiilor termenul de paramedic, dar și să pună pe roate crearea mai multor centre de instruire a echipelor în acordarea ajutorului de urgență.

Astfel, 25 de medici moldoveni vor beneficia de instruire în centrele SMURD din România. Ei vor face parte ulterior din cele cinci echipe mixte care vor activa pe teritoriul Republicii Moldova în cadrul proiectului comun integrat de monitorizare şi atenuare a consecinţelor dezastrelor în spaţiul comun România, Ucraina şi Republica Moldova.

Potrivit directorului Spitalului de Urgență, Gheorghe Ciobanu, instruirea ar urma să fie făcută până la iarnă. „Este vorba despre o instruire inițială, deoarece centre similare vor fi deschide și la Chișinău, însă trebuie să ne gândim și la o modalitate rațională de amplasare, astfel încât acestea să existe și în raioane”, precizează directorul. El afirmă că cele cinci echipe vor prelua aproximativ zece solicitări pe zi în funcție de zona în care vor activa. Există propunerea ca echipajele să fie localizate în zona de nord, la Bălți, dar și la Chișinău, deocamdată, însă nu există o decizie finală. Directorul Spitalului de Urgență afirmă că după finalizarea proiectului autoritățile vor trebui să majoreze numărul autosanitarelor necesare echipelor mixte, dar și numărul de specialiști, care necesită pregătire continuă, astfel încât acestea să poată prelua un număr mai mare de solicitări, acolo unde va fi necesară implicarea echipelor de descarcerare și a pompierilor.

Gheorghe Ciobanu afirmă că echipajele în componență similară cu cele SMURD nu vor afecta în niciun fel activitatea serviciului actual de Urgență, care va continua să ofere ajutor solicitanților tipici, cu diverse dureri, fracturi, febră.

Proiectul transfrontalier SMURD a fost iniţiat în 2010 cu scopul de a crea un sistem integrat, comun, de monitorizare eficientă şi atenuare a consecinţelor dezastrelor, în conformitate cu standardele Uniunii Europene, precum şi creşterea capacităţii de răspuns a serviciilor mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare de-a lungul frontierelor comune cu România pe calea aerului, uscat şi pe apă.

În baza programului, România va achiziţiona un elicopter medical, care va interveni pe  tot teritoriul țării noastre. Republica Moldova va procura în cadrul proiectului două autospeciale de descarcerare, două medicale, o autospecială tip laborator chimic şi o autospecială de transportare a sinistraţilor. Perioada stabilită de implementare este martie 2013- martie 2015. Valoarea Proiectului este de 6,7 mil Euro, din care Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al MAI de la noi vabeneficia de 1,53 milioane de euro.

 

Articole relaționate:

Lansare în România, incertitudine la Chișinău. Proiectul SMURD, între neclarități, dezavantaje și beneficii

Reportaj: Viața în ambulanță. 24 de ore „pe fugă” alături de medicii de la Urgență 

Replica Miinisterului Sănătății: Statul nu are 2,6 miliarde de lei pentru reabilitarea serviciului de Urgență