Redactor: Sorina Bujarov

Autismul este o afecţiune care apare, de obicei, în primii ani de viaţă sau la naştere. Cauzele autismului încă nu sunt cunoscute, însă unii cercetători consideră că naşterea provocată sau accelerată ar putea creşte riscul ca nou-născutul să dezvolte boala. Acestea sunt rezultatele preliminare ale unui studiu realizat de către o echipă de cercetători americani, informează medipedia.ro.

Această cercetare este cea mai amplă în SUA şi sugerează că riscul este şi mai mare dacă bebelușul care se naşte este de sex masculin.

Autorii studiului au analizat registrele tuturor copiilor născuţi în statul Carolina de Nord în ultimii ani şi au comparat peste 625.000 de naşteri cu rezultatele lor şcolare. În final, s-a stabilit că 1,3% din băieţi şi 0,4% din fete sufereau de autism. Studiul a demonstrat că bebeluşii de sex masculin rezultaţi dintr-o naştere provocată sau accelerată aveau un risc de autism cu 35% mai mare decât cei născuţi la termen şi fără niciun fel de tratament.

În ceea ce priveşte fetele, doar naşterile accelerate au fost asociate cu o creştere a riscului de autism, nu şi cele induse. Cercetătorii cred că acest studiu necesită o investigaţie mai amplă pentru a stabili cauzele sigure ale afecţiunii.

Potrivit studiului, dacă s-ar evita recurgerea la naşterea indusă sau accelerată s-ar putea preveni două din 1.000 de cazuri de autism în cazul bebeluşilor de sex masculin.

Simon G. Gregory, principalul autor al studiului la Universitatea Duke, a subliniat că relaţia între ambii factori a mai fost studiată şi în alte cercetări ştiinţifice, dar care se bazau pe „un univers relativ mic”. „Studiul nostru este cel mai amplu dintre cele care analizează relaţia între autism şi naşterea provocată sau accelerată”, a declarat el. Cercetătorii mai susţin că rezultatele nu sunt insuficiente pentru a dovedi cauza dintre naşterea provocată şi autism, fiind nevoie de mai multe studii pe această temă.

Aproximativ unu din 88 de copii din SUA suferă de autism, iar cercetătorii au încercat să afle dacă există vreo legătură cu mediul înconjurător, în afară de factorii genetici. Autorii studiului avertizează, până când nu se vor realiza studii amănunţine la acest subiect, naşterile induse sau accelerate nu trebuie evitate, luând în consideraţie că aceste tehnici sunt de multe ori necesare şi „au avantaje clare”.

„Naşterile provocate, mai ales la femeile care suferă de diabet sau de presiune arterială, au redus semnificativ riscul ca bebeluşul să se nască mort”, a precizat Chad A. Grotegrut, coautor al studiului de la Universitatea Duke.

Totuşi, cercetările oferă probe preliminare că există o asociere între autism şi naşterea accelerată sau provocată, susţine Marie Lynn Miranda, coautoare a studiului.  

 

Articole relaționate:

Anemicii, mai predispuși la demență

Gravidele care folosesc spray-uri nazale pentru răceli și guturai sunt mai predispuse să nască copii cu malformații rare 

Mamele care fumează în timpul sarcinii riscă să nască băieți infertili