Autor: Irina Papuc

Temperaturile caniculare din ultima săptămână au înrăutățit starea și așa dezastruoasă din bazinele acvatice din Capitală. Medicii epidemiologi au depistat în toate lacurile din municipiu vibrionul holeriform.

Specialiștii de la Centrul Municipal de Sănătate Publică afirmă că temperaturile caniculare înregistrate în ultima perioadă au înrăutățit calitatea apei din bazinele acvatice, atât după indicatorii chimici, cât şi după cei microbiologici.

Astfel, în urma controalelor din această săptămână specialiștii au depistat vibrionul holeriform pe plaja din stațiunile de la Vadul-lui-Vodă, pe plaja din orașul Vatra, precum și în lacul „Valea Trandafirilor” şi în cel din parcul „Râşcani”.

„Vibrionul holeriformnetoxigen provoacă o maladie cu simptome caracteristice  grupei bolilor diareice acute. Este o formă de diarere ușoară, care se manifestată prin greţuri, vome, dureri abdominale, diaree apoasă”, precizează medicul epidemiolog Zinaida Covric. În acest context, se recomandă evitarea scăldatului. Totodată, medicii atenționează că este interzisă pescuirea peștilor și racilor, deoarece aceștia ar putea fi, la fel, infectați.

 

Citește la aceeași temă:

Vibrionul holeric în apa râului Nistru şi în lacul Ghidighici