Irina Papuc

După ce au fost anunțate o serie de parteneriate publice-private în radioterapie, hemodializă, Serviciul de Urgență, cardiologia intervențională și reabilitarea neurologică, acum ministrul Sănătății, Andrei Usatîi a anunțat că este nevoie de o schimbare radicală în sistemul de alimentație al pacienților din spitale, deoarece recunoaște el, acum serviciul este într-o stare dezastruoasă.

Alimentația pacienților este într-o stare dezastruoasă, pentru că meniul unui bolnav nu întrece zilnic suma de 17 lei. O spune ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, care afirmă este nevoie de un parteneriat public-privat pentru a moderniza serviciul de alimentație al bolnavilor. „ Vom apela la parteneriatul public-privat și în domenii ce țin de curățenie și alimentație. Am încercat la Spitalul Republican, dar nu a mers. Acum mai facem o încercare. Alimentarea pacienților este astăzi în stare dezastruoasă. Se acceptă produse care nu mai sunt cumpărate de nimeni. Am semnat ordinul de majorare a prețului pentru hrană de la 17 la 42 de lei și de a căuta parteneri din domeniul privat pentru acest serviciu. Astfel ca pacienții să poată beneficia de un meniu diversificat, cu două-trei variante pentru fiecare masă, ambalat și steril”, a precizat Andrei Usatîi într-un interviu pentru portalul Moldova Curată.

Directorii spitalelor recunosc că ceea ce ajunge în farfuriile bolnavilor este de cele mai multe ori hrană de proastă calitate.

„Sistemul actual de hrană în spitale este cu totul depășit, iar alimentația chiar este dezastruoasă. Aceasta se întâmplă din cauza legii achizițiilor publice. Noi suntem obligați să cumpărăm ceea ce este mai ieftin, dar nu și calitativ. Un serviciu de catering ar fi ideal”, susține Ștefan Gațcan, directorul Institutului Mamei și Copilului. Directorul spune că acum plătește peste 35 de persoane care se ocupă de procurarea alimentelor, pregătirea și dozarea lor, iar meniul mămicilor și copiilor ajunge la 23 de lei.

La Spitalul Clinic Republican este aceeași situație. Directorul instituției spune că este obligat să se ocupe de lucruri care îi complică activitatea. „Un director nu trebuie să poarte grija mâncării. Toate statele au implementat deja servicii de catering în spitale. Ar fi mai ușor dacă mâncarea ar fi adusă ca să rămână doar livrarea către pacienți. Acum întreținem 20 de angajați care se ocupă de gătit”, precizează Sergiu Popa. În instituția pe care o conduce meniul zilnic costă 27 de lei. Directorul afirmă că din acești bani pacienților li se pregătește mâncare dietetică.

Directorii celor două instituții afirmă că au discutat cu ministrul Sănătății despre acest subiect acum jumătate de an, iar de atunci se încearcă identificarea unei soluții potrivite pentru externalizarea serviciilor de alimentație. Deocamdată nu se știe care va fi soarta angajaților care se ocupă de pregătirea hranei dacă modelul de catering va fi acceptat.

Potrivit Planului Ministerului Sănătății pentru anul 2013 până la sfârșitul lunii iunie autoritatea trebuia să pregătească actele normative care ar permite externalizarea serviciilor de spălătorie, curățenie și alimentație.

Prima încercare de externalizare a serviciilor de spălătorie a avut loc în 2011 la Spitalul Clinic Republican. Atunci, presa a aflat că firma care a câștigat licitația era condusă de către rudele deputatului Vladimir Hotineanu. Anul trecut contractul încheiat dintre administrația spitalului și companie a fost reziliat.

 

Articole relaționate:

Un nou parteneriat public-privat. Ministerul Sănătății are nevoie de o investiție de milioane de euro pentru crearea unui centru de reabilitare neurologică 

Încă o tentativă. Ministerul Sănătății a pregătit un document de parteneriat public-privat în hemodializă 

Se caută privați cu cel puțin 100.000 de euro în cont, care să facă investiții la Institutul Oncologic