Autor: Irina Papuc

Vicedirectorii și șefii subdiviziunilor pe profil medical din spitalele republicane și cele raionale ar putea fi admiși în funcții în baza unui regulament nou. Documentul prevede că aceștia trebuie să pregătească obligatoriu un plan de management pentru instituția în care urmează să se angajeze. În plus, o comisie specială ar urma să determine indicatorii de performanță, dar și calitățile personale ale acestuia.

Un proiect de regulament, elaborat recent de Ministerul Sănătății, prevede că vicedirectorii și șefii subdiviziunilor medicale din spitale urmează să fie angajați conform unor reguli noi. Documentul prevede că orice instituție medicală trebuie să anunțe obligatoriu, prin intermediul unul canal media, despre lansarea concursului. O comisie formată din mai mulți membri va determina câștigătorul după ce pretendenții la post vor prezenta un proiect de management care să conțină problemele, dar și soluțiile  pentru secția unde urmează să se angajeze, inclusiv propuneri privind completarea cadrului normativ existent și perspectivele de dezvoltare a secției sau a instituției, după caz.

Comisia va  lua în considerație și  anumite aptitudini ale persoanei ce țin de comunicare, cunoștințe manageriale, motivare și ambiții profesionale. Comisia nu se va interesa însă de originea socială, religie, etnie sau apartenența politică.

Într-un final, punctajul va fi calculat după o metodă specifică. Instituția este obligată să păstreze timp de cinci ani informațiile referitoare la evaluarea candidaților. Până acum aceștia erau numiți în funcții de către conducerea spitalului, fără să treacă vreun concurs.

Regulamentul este propus pentru dezbateri publice. Ministerul Sănătății afirmă că astfel toți candidații la concurs vor avea condiții echitabile pentru ocuparea funcțiilor declarate vacante.

 

Articole relaționate:

Medicii ar putea avea nevoie de autorizație reconfirmată periodic pentru dreptul de a activa în sistemul național de sănătate