Redactor: Sorina Bujarov
Cafeaua conţine mii de substanţe chimice care pot avea atât efecte pozitive, cât şi negative asupra sănătăţii. Un grup de cercetători americani susţin că consumul excesiv de cafea creşte riscul de deces prematur. Potrivit acestora, persoanele care consumă mai mult de 4 ceşti pe zi riscă să moară mai devreme, comparativ cu cei care nu obişnuiesc să consume cafea, informează doctorulzilei.ro.
Potrivit studiului, publicat recent în „Mayo Clinic Proceedings”, persoanele care beau cel puţin 28 de ceşti de cafea pe săptămână prezintă un risc de deces prematur mai mare cu 56%. Această corelaţie este valabilă însă doar pentru persoanele cu vârstă de până la 55 de ani.
În timpul studiului, cercetătorii au analizat stilul de viaţă la 43.727 de americani, cu vârste cuprinse între 20 și 87 ani. S-a constatat că o cantitate prea mare de cafea are implicaţii negative asupra metabolismului, eliminând astfel unele dintre beneficiile cunoscute ale cafelei. Autorii studiului consideră că persoanele care prezintă o “dependenţă genetică de cafea” sunt predispuse cel mai mult la efecte dăunătoare ale acestui produs.
Studiul a durat 16 ani, timp în care au fost înregistrate aproximativ 2.500 de decese. Puţin sub o treime dintre decese au fost cauzate de maladii cardiace şi arteriale. Cercetătorii au mai constatat că voluntarii care beau cafea în cantităţi mari sunt mai predispuşi la fumat şi au plămânii şi inima mai puţin sănătoase.
În concluzie s-a depistat că riscul de deces prematur a fost cu 56% mai mare în rândul participanţilor mai tineri de 55 de ani. Cercetătorii americani nu au reuşit să explice totuși motivul pentru care consumul exagerat de cafea nu afectează vârstnicii.
Alte studii recente au evidenţiat faptul că această băutură este o sursă majoră de antioxidanţi şi poate reduce procesele inflamatorii şi să stimuleze funcţiile cerebrale. De asemenea, cafeaua stimulează procesul de sinteză a adrenalinei, inhibă activitatea insulinei, creşte tensiunea sangvină şi creşte concentraţia de homocisteină, o substanţă dăunătoare asociată cu maladiile cardiace şi cu demenţa.
Articole relaționate:
Înlocuiți cafeina cu patru alimente care energizează organismul