Autor: Irina Papuc

Medicul de familie, arestat ieri de către poliție și suspectat că ar fi intrat în posesia a 18 apartamente și a unei case de locuit printr-o schemă criminală, a activat timp de nouă ani la Centrul de Sănătate din Durlești. Directorul instituției medicale afirmă că este șocat de toate cele văzute la televizor și nu crede că angajata sa ar fi putut omorî sau droga bătrâni pentru a le lua apartamentele. În timp ce Ministerul Sănătății nu a reacționat în niciun fel, șeful Direcției Sănătate din cadrul Primăriei, Mihai Moldovanu, afirmă că a fost creată o comisie de anchetă, iar de mâine încep controalele în toate instituțiile medicale și cele de asistență medicală primară pentru a verifica cum sunt păstrate preparatele psihotrope și stupefiantele.

Nadejda Ghirba nu a mai apărut la serviciu de luni. Directorul Centrului de Sănătate din Durlești ne-a spus că ea este arestată. A aflat de la televizor motivul. „M-au anunțat de la Inspectoratul de Poliție că Nadejda Ghirba este arestată pentru 30 de zile. Să vă spun sincer - sunt șocat și acum. Nu-mi vine să cred. Activa la noi din 2004. A fost o angajată sârguincioasă, iar pacienții aveau încredere mare în ea”, afirmă Ștefan Vârtosu.

Două într-un birou. Una reținută, alta-nu

El spune că nu știe de unde ar fi putut lua medicul preparatele psihotrope și de ce le ținea în birou, mai ales că există o vigilență extrem de strictă în privința eliberării și păstrării preparatelor psihotrope și a stupefiantelor. „Sigur că ea nu avea dreptul, ca și orice medic, să păstreze la ea medicamente de vreun fel, mai ales din acestea. Nu știu cum au ajuns la ea”, mai precizează Vârtosu. El ne-a mai spus că azi-dimineață a mers prin birourile medicilor și a verificat fiecare dulap pentru a evita astfel de cazuri. Într-un birou cu medicul mai activa și o asistentă medicală. „Ele primeau pacienții împreună, dar nu știu dacă aceasta cunoaște despre faptele de care este suspectat medicul”, a mai menționat directorul, afirmând că asistenta continuă să vină la muncă.

Deși colegilor le vine greu să creadă, Nadejda Ghirba este suspectată de polițiști că ar fi intrat ilegal în posesia a 18 apartamente. Ancheta a arătat că ea conlucra cu soțul său, fost angajat al MAI, dar care activa de curând în calitate de infermier la Spitalul de Urgență din Capitală. Potrivit polițiștilor, cei doi ar fi avut acces la preparate psihotrope pe care le administrau bătrânilor în supradoze. Aceștia din urmă semnau acte prin care donau apartamentul celor doi. Inspectoratul Național de Investigare al MAI a mai precizat că patru victime au decedat în circumstanțe suspecte, două au dispărut fără urmă, iar o victimă se ascunde la rude. Aceasta a povestit polițiștilor că a fost impusă și ea să scrie un document prin care ar ceda locuința sa celor doi. Numele acesota apare într-un dosar. Aceștia au acționat în judecată Serviciul Cadastru pentru că a refuzat să treacă după numele Nadejdei Ghirba un apartament ca ar fi fost donat de o bătrână soțului ei.

Șeful Direcției sănătate de la Primărie spune că este alertat de toate cele întâmplate și că astăzi a creat o comisie care urmează să elucideze toate metodele posibile prin care Ghirba ar fi avut acces la preparatele psihotrope. 

Prescripțiile medicale, neverificate

„A fost creată o comisie pentru ca să aflăm cum stau lucrurile. Avem nevoie de trei-patru zile. Tot ce pot să vă spun este că medicamentele psihotrope se păstrează și se eliberează în condiții stricte. Vom verifica farmaciile de stat, dar și cele private care există în incinta spitalelor, a centrelor de asistență medicală primară. Urmează să aflăm de unde au fost luate preparatele și în ce condiții se păstrează ele în farmacii. Trebuie să fim vigilenți pentru ca să nu admitem astfel de cazuri”, a precizat Moldovanu. El afirmă că aceste controale vor începe chiar mâine.

Expertul în sănătate, Ghenadie Țurcanu, subliniază că regulamentele actuale sunt foarte stricte în privința păstrării și eliberării preparatelor psihotrope. „În nicio instituție medicală ele nu stau acolo unde este consultat pacientul. Există un registru care se află la sora superioară, iar aceasta  știe numărul de preparate și cui au fost distribuite. Fără o rețetă din partea medicului de familie niciun farmacist nu va risca să le elibereze”, spune Țurcanu. „Altceva este că ea singură putea elibera o astfel de rețetă, să o semneze și să meargă ulterior la farmacie să le ia. Nimeni nu verifică dacă pacientul care vine cu o prescripție medicală suferă de maladia pentru care cere eliberarea preparatelor”, explică expertul.

În prezent, cuplul se află în arest preventiv, iar vinovăția acestora  urmează a fi demonstrată. Aceștia riscă maxim 15 ani de închisoare.

 

Citește la aceeași temă:

 

Un medic de familie și un fost angajat al Spitalului de Urgență, bănuiți că au deposedat mai mulți bătrâni de apartamente. Mai multe victime au dispărut sau au murit în condiții misterioase