Redactor: Sorina Bujarov
Cercetătorii canadieni au stabilit în urma unui studiu că mamele care locuiesc în orașe sunt mai predispuse la depresia postanatală. Ei au și explicații în susținerea ipotezei lor.
Depresia postnatală apare, de obicei, la femeile predispuse la o astfel de afecțiune. De obicei, ea se dezvoltă în primele 4-6 săptămâni după naștere. Specialiștii spun că există și cazuri când aceasta poate apărea chiar și după câteva luni. Depresia afectează atât mama, cât şi copilul. La mamă aceasta se poate manifesta prin dispoziţie depresivă, modificări de apetit, greutate, atitudine și de vorbire. Ea poate avea și gânduri de suicid. De asemenea, depresia poate fi o cauză a dezvoltării indecvate a relației dintre mamă și copil.
Până în prezent se credea că de vină sunt hormonii sau vârsta înaintată a mamei. Un nou studiu arată însă că fericirea mamei depinde de mediul în care aceasta alege să își crească bebelușul, scrie parinti.ro
Potrivit cercetătorilor, femeile care trăiesc la oraș sunt mai predispuse să dezvolte depresie postnatală, comparativ cu cele care trăiesc în mediul rural.
În opinia cercetătorilor canadieni de vină este mediul înconjurător care, într-un oraș aglomerat, duce la o viață stresantă ce poate afecta mama.
"Într-o zonă urbană este mai mult stres și mai puțin sprijin. Astfel, riscul ca mamele să dezvolte depresia postnatală este mai mare", a declarat doctorul Simone Vigod, unul dintre autorii studiului, de la „Women’s College Hospital” din Toronto, Canada.
Cercetătorii au ajuns la aceste concluzii după ce au analizat rezultatele studiului național din Canada, la care au participat mai mult de 6.000 de mame. Astfel, ei au aflat că mai mult de 9% dintre femeile care locuiau în marile orașe au dezvoltat depresie postnatală și doar 6% dintre cele care s-au stabilit în mediul rural au suferit de acest tip de depresie.
Oamenii de știință cred că, pe lângă stresul cauzat de viața la oraș, mamele emigrante sunt mai predispuse la această afecțune și din cauză că multe dintre ele nu beneficiază de plata ajutorului social pentru a face față perioadei de după naștere pe un teritoriu străin.
Articole relaționate: