Autor: Irina Papuc

Un bărbat a ajuns la Spitalul de Urgență cu laba mâinii într-o pungă, iar după o intervenție complicată medicii au reușit să i-o restabilească complet. Chirurgii din această instituție afirmă că efectuează frecvent astfel de operații, iar cele mai complicate sunt cele de replantare a degetelor.

Ghenadie Liulica și-a tăiat mâna cu un fierăstrău electric. Acesta povestește că s-a împiedicat și a căzut cu mâna în aparat în timp ce acesta era pornit, scrie protv.md. Inițial, bărbatul a fost dus la Spitalul Raional din Orhei, însă ulterior a fost transportat în Capitală. O echipă de șapte medici au făcut tot ce le-a stat în putință ca bărbatul să nu rămână cu grad de invaliditate. „Operația a durat aproape șapte ore, timp în care am restabilit osul, nervii, tendoanele, vasele sangvine. Acum pacientul se simte bine”, a declarat pentru SănătateINFO, chirurgul Anatol Calistru. Deși are toate șansele la reabilitare, Ghenadie Liulica va trebui să evite efortul fizic pentru aproximativ un an.

Anatolie Calistru afirmă că lunar medicii efectuează câte două și chiar trei operații de acest fel. „Am avut cazuri când au fost traumate picioarele și a trebuit să le replantăm. Cele mai multe intervenții se fac la mâini. Cele mai complicate sunt totuși operațiile de restabilire a degetelor. O astfel de operație durează și câte 12 ore”, a precizat medicul. Principalul este ca pacinetul să fie adus de urgență la spital în primele patru sau șase ore după ce a avut loc incidentul.

 

Articole relaționate:

Succes în medicina din Moldova: a fost realizată prima operație pe creier fără anestezie generală. Pacientul a fost conștient și a vorbit în timp ce medicii îi extirpau o tumoare