Autor: Irina Miron

În cel puțin trei maternități raionale din țară se nasc anual mai puțin de 300 de bebeluși, iar alte cinci abia de reușesc să depășească cifra de 300 de nașteri. Asta în situația în care, potrivit normativelor naționale, aici ar trebui să se nască într-un an, 500 de copii. Pentru că generează prea multe cheltuieli, în doar câțiva ani, unele maternități ar putea deveni istorie.

De cel puțin doi ani, la Maternitatea din raionul Șoldănești se nasc anual sub 300 de bebeluși. În 2012, de exemplu, acolo au venit pe lume nici mai mult, nici mai puțin decât 279 de nou-născuți. „Nu avem nici măcar o naștere pe zi. În cel mai bun caz se naște un copil la două sau trei zile”, se plânge Veaceslav Palii, directorul Spitalului Raional Șoldănești.

Directorul spune totuși cu mândrie că la Maternitatea din Șoldănești muncesc medici buni. Veaceslav Palii nu neagă însă faptul că din diverse motive, într-o zi i-ar putea pierde pe toți. „Medicul care lucrează în acest ritm lent își pierde din profesionalism și e păcat”, este de părere directorul Spitalului Raional Șoldănești. Cu toate acestea, spune că nu i-ar părea rău dacă oficialii de la Ministerul Sănătății vor decide că maternitatea trebuie lichidată. „Țin secțiile din maternitate degeaba. Am în total 45 de paturi, iar pe ele permanent o singură viitoare mamă și o armată de doctori și asistente medicale. Pentru ei cheltui lumină și gaz. Nu văd o problemă dacă femeile din raionul nostru ar naște la Rezina de exemplu”, a mai povestit Palii.

Într-o situație aproape identică sau chiar mai gravă se află alte cel puțin șapte maternități din țară. În raioanele Dondușeni, Ocnița, Telenești, Vulcănești și Leova, s-au născut anul trecut puțin peste 300 de copii, în timp ce la Basarabeasca și Taraclia, 167 și respectiv 160 de micuți.

Responsabilii spun că în viitor, maternitățile raionale în care se nasc mai puțin de 300 de bebeluși ar putea dispărea. „Ar trebui închise maternitățile cu un număr mic de nașteri. Asta înseamnă că un medic este implicat în procesul de lucru o dată la trei zile sau chiar mai rar”, a spus profesorul Petru Stratulat, medic neonatolog. „Totuși, pasul acesta trebuie de făcut ușor, iar întâi de toate, asigurată accesibilitatea către alte maternități din zonă și de reparat drumurile”, a mai punctat Stratulat.

Cei mai mulți copii se nasc în raioanele Orhei, Cahul, Ungheni și Ceadîr-Lunga. Într-un singur an, aici vin pe lume peste o mie de nou-născuți.  Anual, în Moldova se nasc aproape 40.000 de copii sau de două ori mai puțini decât acum două decenii. 

 

Articole relaționate

Spitalele raionale reușesc să efectueze doar jumătate din operațiile prevăzute de standardele internaționale

20% dintre gravidele din Moldova nu se prezintă la doctor în primul trimestru de sarcină

Aproape jumătate din femeile gravide din Moldova suferă de anemie

De ce fug femeile de nașterea naturală