Redactor: Sorina Bujarov

Boala Alzheimer este o afecțiune a creierului care apare mai ales la persoane de vârstă înaintată. Nu se cunoaște cu siguranță cauza acestei boli, însă unii cercetători cred că aceasta poate fi declanșată și chiar agravată din cauza conținutului de cupru, prin provocarea unor modificări în creier.

Cercetători americani au efectuat o serie de experimente pe şoareci cărora li s-au dat cantităţi infime de cupru în apa de băut. Dozele au fost echivalente cu cantitatea de cupru pe care oamenii o consumă într-o dietă normală şi aproximativ o zecime din ceea ce este permis în cadrul standardelor privind calitatea apei în SUA, scrie doctorulzilei.com.

Rezultatele studiului, publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, au arătat că cuprul care se acumulează în creier a întrerupt eliminarea naturală a proteinei toxice beta - amiloid, ceea ce și provoacă boala Alzheimer. Această substanţă a stimulat, de asemenea, direct neuronii care cresc producerea de beta-amiloizi.

„Efectul, în timp, al cumulării cuprului este de a dezechilibra sistemele prin care proteina amyloid beta este eliminată din creier”, susţine autorul studiului, profesorul Rashid Deane, de la University of Rochester Medical Centre, din New York.

Potrivit altor specialişti, cuprul care se conţine atât în alimente, cât şi în apă, joacă un rol important în funcţionarea nervilor, dezvoltarea oaselor, formarea ţesutului conjunctiv şi secreţia de hormoni.

 „Având în vedere că cuprul este un mineral vital, oamenii ar trebui să trateze aceste rezultate cu atenţie şi să nu-l elimine din dietă”  este de părere Dr Doug Brown, de la Societatea Alzheimer. 

 

Articole relaționate:

De ce nu se îmbolnăvește toată lumea de Alzheimer

Alzheimer poate fi prevenită cu 25 de ani înainte de apariția simptomelor 

Cele mai nesănătoase produse alimentare interzise de nutriționiști