Autor: Irina Papuc

Specialiștii în sănătate publică atenționează oamenii care călătoresc în Federația Rusă să fie prudenți, deoarece într-o singură regiune au fost înregistrate săptămâna trecută peste 150 de cazuri de infecție cu tularemie, o maladie periculoasă care poate avea efect letal.

Toate cele 158 de persoane infectate sunt din regiunea Hantî-Mansiisc. În spital sunt internați 94 de bolnavi, din ei 28 sunt copii. Maladia se transmite de la animalele infectate la om. Sursele principale de infectare sunt rozătoarele. Acestea pot lua agentul patogen al infecției de la căpuşe, ţânţari şi alte insecte și pot transmite bacteria mai departe în furaje sau apă. Totuși, oamenii se pot îmbolnăvi dacă consumă alimente infectate, apă și chiar dacă respiră aerul contaminat.

Tularemia  afectează ganglionii limfatici, ochii, pielea și plămânii. Toate formele clinice se manifestă printr-o serie de simptome identice, cum ar fi: frisoane şi febră (39-40 grade C) la care se asociează durerile de cap şi musculare, lipsa poftei de mâncare, astenia, transpiraţia abudentă. În cazul în care nu este depistată și trataă la timp tularemia poate provoca meningita, pericardita, osteomielita, pneumonia care duce la insuficienţă respiratorie și chiar decesul, afirmă Olga Volcovschi, șefa secției Monitorizare a Alertelor de Sănătate Publică, din cadrul Centrului Municipal de Sănătate Publică.