Autor: Sorina Bujarov

Migrena nu înseamnă doar dureri de cap. Ea poate avea consecinţe mult mai grave asupra sănătăţii. Un nou studiu arată că această patologie creşte riscul leziunilor cerebrale, anomaliilor materiei albe şi de alterare a volumului creierului.  

„În mod tradiţional, migrena este considerată o tulburare benignă, fără efecte durabile asupra creierului. Meta-analiza noastră ne face să credem că migrena ar putea altera în mod permanent, în multe feluri, structurile creierului ”, spune principalul autor al cercetării, profesorul Messoud Ashina, de la Universitatea din Copenhaga, citat de agerpres.ro.  

Oamenii de ştiinţă au constatat că durerile intense de cap pot provoca leziuni cerebrale, anomalii ale materiei albe şi alterarea volumului creierului. Aceştia au mai observat că riscul este mai accentuat la persoanele care suferă de migrenă cu aură (migrene clasice precedate de anumite fenomene neurologice, cum ar fi tulburările vizuale de tipul luminilor scânteietoare care pot apărea cu zece sau 50 de minute înainte de apariția durerii de cap).

Cercetarea, publicată în revista americană Neurology, a constat în a analiza a 19 studii, dintre care 13 clinice. Rezultatele au arătat o creştere cu 68% a riscului de leziuni ale materiei albe a creierului (responsabilă de conectare la materia cenușie prin fibrele nervoase) la persoanele care sufereau de migrenă cu aură şi cu 34% la cele cu migrenă fără aură. Aşa deci, riscul de anomalii ale creierului creşte cu 44% la bolnavii care suferă de migrenă cu aură faţă de cei afectaţi de migrenă fără aură.

Cercetarea mai arată că schimbarea volumului creierului este mai frecventă la persoanele cu migrenă cu sau fără aură, decât la cele care nu suferă de această patologie.

"Migrena afectează între 10 şi 15% din populaţia mondială şi poate fi extrem de stânjenitoare. Sperăm să putem clarifica, în cadrul altor cercetări, legătura dintre schimbările structurale ale creierului şi frecvenţa şi durata migrenei, precum şi efectele acestor leziuni cerebrale asupra funcţiilor mentale", a spus în final dr Ashina, principalul autor al lucrării. 

 

Articole relaționate:

O nouă boală ne pândește: Electro-hipersensibilitatea – alergia la rețelele fără fir 

Problemele de sanatate specifice verii, cum le evitam