Autor: Irina Papuc

25 de persoane au fost spitalizate, printre care și doi copii. Alte peste 20 se tratează la domiciliu după ce au o făcut toxiinfecție alimentară. Cel mai probabil aceștia au consumat produse alterate în cadrul unei ceremonii de nuntă. Restaurantul a fost închis până la finalizarea anchetei.

15 cazuri de toxiinfecție alimentară au fost raportate ieri. Specialiștii de la sănătate publică anunță însă că cifra este în creștere. Toate persoanele au participat la două nunți, iar ambele ceremonii s-au desfășurat concomitent în același local din Capitală. Acum 23 dintre bolnavi se află internați la Spitalul Clinic Republican de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, iar doi copii sunt internați la Spitalul de boli contagioase pentru copii. Vicedirectorul instituției, Maria Neaga, afirmă că micuții sunt în afara oricârui periol. „Au fost internați inițial trei copii. Unul în vârstă de trei ani, altul de un an și nouă luni și un adolescent de 17 ani. Cel mai mic a fost externat deja”, afirmă medicul.

În urma inspecției, specialiștii Centrului municipal de Sănătate Publică au depistat unele încălcări ale cerințelor sanitare, precum nerespectarea principiului de vecinătate între produsele alimentare, utilizarea inventarului fără indicarea destinației acestuia, nerespectarea igienei personale de către angajați. În afară de personalul restaurantului, pentru deservirea ceremoniilor au fost implicate persoane din afara instituției, cu examenul medical susținut, dar fără instruire igienică.

Activitatea restaurantului a fost sistată până la încheierea anchetei epidemiologice, iar pentru încălcările depistate, pe numele persoanelor cu funcție de răspundere au fost întocmite procese verbale. Ancheta epidemiologică continuă.

 

Articole relaționate:

Toxiinfecţie alimentară în grup la o grădiniţă din Capitală. 11 copii au avut de suferit

Copiii de la grădiniţa nr. 49, intoxicaţi cu dulciuri