Autor: Irina Papuc

Mai multe organizații non-guvernamentale se vor aduna, mâine, în faţa Teatrului Naţional de Operă şi Balet pentru a sensibiliza comunitatea referitor la problema supradozelor asociate cu consumul de droguri, aceasta fiind cauza mai multor decese printre cei dependenți.

Mai multe organizații specializate în domeniul asistenței consumatorilor de droguri vor lansa mesaje privind problema supradozelor în Republica Moldova. Potrivit Uniunii pentru prevenirea HIV și reducerea riscurilor (UORN), în Republica Moldova nu există un sistem de evidență și de colectare a datelor privind numărul cazurilor de supradoze, soldate cu decse. În schimb, datele unui studiu din 2012 relevă faptul că peste 60 la sută din totalul de consumatori de droguri injectabile din municipiul Bălți au consumat stupefiante în exces.

„Totodată, nu există Programele de asistenţă medicală şi psiho-socială a consumatorilor de droguri din Republica Moldova, iar până astăzi lipsesc intervenţiile de prevenire a supradozelor”, se mai menționează într-un comunicat al UORN.

În 2012, în țara noastră au fost înregistrați 9.700 de consumatori de droguri, dintre care 50 la sută sunt cu vârsta cuprinsă între 19 și 44 de ani. Potrivit directorului Dispensarului Republican de Narcologie, Mihail Oprea, în ultimii ani nu au fost înregistrate oficial decese cauzate de supradozaj. Acum zece ani numărul lor, însă, ajungea la peste 200.

În lume, ziua de informare și sensibilizare cu privire la supradozele asociate consumului de droguri este marcată pe 31 august.

 

Articole relaționate:

Autoritățile de la Chișinău ar putea rata 8 milioane de dolari, pentru că nu au programe de reducere a infecției HIV printre prostituate, gay și persoanele dependente de droguri 

Macul și marijuana, cele mai accesibile și cele mai consumate droguri în Moldova