Autor: Irina Papuc

Datele statistice arată că oamenii din nordul țării sunt mai predispuși la cancer, decât cei din centrul și sudul Republicii Moldova. Explicațiile medicilor sunt diferite. Dacă statistica privind numărul este diferită, atunci procentul de depistare în fazele terminale ale bolii este o problemă caracteristică întregii țări.

Cancerul este maladia care se dezvoltă continuu în pofida evoluțiilor tehnologice medicale din Republica Moldova, chiar dacă sunt și ele întârziate. Cifrele nu sunt nici pe departe în stagnare, din contra.  Anul trecut au murit de cancer 5.810 oameni, mai mult cu 109 oameni decât în 2011. Statistica arată că oamenii din zona de nord a țării sunt mai vulnerabili la această maladie. Cele mai multe decese se înregistrează deja de mai mulți ani consecutiv în raionul Dondușeni. Acolo, se înregistrează 233 de cazuri la 100 de mii de oameni. Mai exact, anul trecut au murit din cauza acestei maladii 104 oameni. În raionul Rezina, spre exemplu, cifra este de aproape de două ori mai mică, anul trecut fiind înregistrate aproape 60 de decese din cauza cancerului. Medicii cred că maladia a găsit „teren fertil” la nord, deoarece majoritatea populației este în vârstă.

„Aceeași statistică arată că la nord procentul de îmbătrânire al oamenilor este mai înalt, iar legătura dintre bătrânețe și cancer a fost deja dovedită. Și apoi în Uniunea Sovietică Republica Moldova a fost poligon de pesticide. Apa și solul au fost infectate. Probabil și aceasta este o cauză. Nu putem exclude și efectele de la Cernobâl”, susține Alexandru Bejan, medic oncolog la spitalul din Dondușeni.

În raioanele Drochia și Ocnița numărul celor care au murit din cauza tumorilor este, la fel, foarte ridicat, cu 195 și respectiv 190 de decedați la 100 de mii de oameni. La Ocnița cele mai întâlnite forme de cancer sunt cel pulnomar, de colon, dar și de sân, afirmă medicul oncolog al spitalului, Vladimir Margarint.

„Numai în primul trimestru am depistat 70 de cazuri de îmbolnăviri. Din păcate, 51 la sută din cazuri sunt depistați în stadiile III și IV. Oamenii se adresează în primul rând la medicul de familie, de aceea la etapa medicinii primare trebuie să se lucreze mai bine. Noi doar diagnosticăm și tratăm”, explică Vladimir Margarint.

Un indice ridicat al tumorilor, inclusiv maligne se atestă și la Cimișlia, acolo unde s-au înregistrat anul trecut 201 decese la 100 de mii de oameni. Numărul absolut al decedaților se ridică la 122. Cifra considerabilă a morților și depistarea tardivă a cazurilor sunt în strânsă corelare.

„În 34 la sută din cazuri este vorba despre depistarea tardivă. Din păcate nu suntem capabili să influențăm foarte mult aceste cifre, pentru că oamenii refuză de cele mai multe ori să vină la medic. Majoritatea cazurilor de boală în fază terminală s-a depistat anume la oamenii care au refuzat acum doi ani să treacă un control profilactic”, afirmă directoarea Spitalului raional din Cimișlia, Mariana Florea.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, cele mai întâlnite forme de cancer acum în Moldova sunt cel colorectal, cancerul glandei mamare, de piele, pulmonar, gastric și hemoblastozele. În cazul copiilor cele mai întâlnite forme de cancer sunt leucemia, tumorile creierului și ale țesuturilor moi. Autoritățile nu au deja de zece ani un Program Național de combatere a maladiilor oncologice. Anul trecut în Republica Moldova au fost luați în evidență peste 45 de mii de oameni.

 

Articole relaționate:

Statisticile confirmă: aproape jumătate din cazurile de cancer din Moldova sunt depistate abia când boala se află în faze terminale 

Combat cancerul cu ochii închiși. Autoritățile nu au un program național de combatere a maladiilor oncologice deja de zece ani 

Spitalul din Drochia, utilat cu bani japonezi. Oamenii vor putea afla dacă suferă de cancer fără să mai meargă la Chișinău