Autor: Sorina Bujarov

Turismul medical nu mai este o noutate pentru Moldova. Puţinele statistici făcute la acest subiect arată că anual numărul pacienților străini care vin în țară să-și rezolve tot felul de probleme de sănătate este în creștere. Numai în 2012 peste 500 de turişti au apelat la serviciile specialiştilor moldoveni, cei mai solicitați fiind stomatologii. Medicii spun că majoritatea pacienţilor străini vin din ţările vecine, însă sunt și cei care vin din Italia, Spania, Portugalia şi chiar Franţa.

„Aproximativ 5-7 % din totalul pacienţilor pe care îi avem anual sunt veniţi din străinătate” afirmă Sergiu Ciobanu, medic stomatolog la o clinică privată din Chişinău.

Cei mai mulţi dintre ei apelează la stomatologii moldoveni pentru un implant sau proceduri de estetică dentară. „Aleg Moldova pentru că aici este mult mai ieftin. Din câte mi-au spus chiar străinii, costul procedurilor la noi e cam de 3-4 mai redus” a mai precizat doctorul.

Majoritatea pacienţilor străini care vin la Chişinău pentru tratamente dentare sunt vârstnici din țările europene, acolo unde se află cei mai mulți moldoveni. De la ei află despre specialiştii din Moldova, dar şi despre costul redus al serviciilor de aici. Aşa a ajuns în Moldova şi italianul Larovere Claudio. El este pensionar şi spune că  banii care-i primeşte lunar nu sunt suficienţi pentru  a-şi trata dinţii acasă. „Am venit aici pentru un implant dentar complet. În Italia acestă procedură m-ar fi costat 35-40 mii euro, iar aici am achitat numai 5.200 ” ne-a mărturisit turistul medical. A rămas mulțumit de tratament și a hotărât că și soția sa Carmela trebuie să ajungă pe mâna unui stomatolog moldovean. „Am văzut cum l-au tratat pe soţul meu şi m-am convins că se lucrează cu materiale bune şi cu un adevărat profesionalism. Aşa am decis şi eu să mă tratez aici” mărturiseşte Carmela.

Medicii spun că, pe lângă costurile mici, străinii aleg Moldova şi pentru a vizita şi cunoaşte ţara. Astfel, mulţi dintre ei în timp ce se tratează reuşesc să viziteze şi cele mai cunoscute locuri din țară. „Am fost să vedem Cricova. Am fost şi la Orheiul Vechi, dar cel mai mult din Moldova îmi place mâncarea” ne-a mărturisit italianca Carmela Cadan.

Pe lângă stomatologie şi chirurgia plastică a devenit populară în Moldova. Potrivit chirurgului plastician, Iulian Balan cele mai solicitate proceduri sunt operaţiile estetice la faţă, sâni, dar şi transplantul de păr. Cei mai mulţi vin să se trateze la Chişinău, deoarece ofertele de aici li se par mai convenabile după preţ şi calitate.

Însămânțarea artificială este o altă procedură pentru care străinii vin în Republica Moldova. Veaceslav Moșin, directorul Centrului Național de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală spune că fertilizarea in vitro este solicitată în special de pacienţi din România, Ucraina şi Rusia. „Cam 5 % din numărul total de pacienţi sunt din afara țării. Mai multe cupluri de la Iași au avut fericita șansă de a deveni părinți datorită procedurii de fertilizare. Mai târziu au început să vină tot mai mulţi, probabil prin recomandare”, afirmă doctorul. Aşa a ajuns la Chişinău şi familia Maizel din Suceava. În aproape opt ani de căsnicie aceştia nu au putut da naştere unui copil. După o procedură eșuată de fertilizare efectuată în Ungaria, cuplul s-a hotărât să apeleze la specialiştii din Moldova. „Experienţa doctorilor de aici este cunoscută, iar rezultatele au fost mult mai bune decât cele de la noi din ţară” îşi explică alegerea Adrian Maizel. 

Paradoxal, însă în timp ce străinii îşi îndesesc vizitele în Moldova pentru diferite proceduri medicale, moldoveni apelează la specialişti străini. Statisticile oficiale arată că anul trecut peste 1.200 de moldoveni au mers de nevoie în străinătate, pentru diverse intervenții chirurgicale care în țară nu se fac sau pentru diverse proceduri de recuperare. Reportajul video integral îl puteți vedea accesând portalul Sănătate TV.