Autor: Irina Papuc

Un medic din raionul Rezina poate fi numit pe bună dreptate erou al unei familii, după ce a ajutat mama a două fetițe să se întoarcă acasă din robie. Femeia a fost impusă să cerceașcă pe străzile Moscovei de un grup de romi, iar de când plecase nimeni nu mai știa nimic de ea.

Nina Postu este medic ftiziolog și activează la Spitalul raional din Rezina. Acum o lună femeia a auzit de la pacienții săi o poveste înfricoșătoare – mama a două fete a plecat la muncă în Rusia cu niște țigani. De atunci însă fetele ei, care au rămas singure, nu mai știau nimic de ea. „Pacientele mi-au povestit despre cazul Elenei. Am fost indignată. Nu am putut rămâne indiferentă, așa că m-am dus în sat să văd cu ochii mei ce se întâmplă. Fetele erau disperate, plângeau. N-o să vină să credeți, dar aveau o capră și aceea a murit. Așa că nu mai aveau nicio o sursă de mâncare. Era dezastru, mare sărăcie”, povestește Nina Postu. Și cum creșteau fără tată, cele două fete, Natalia și Dorina au rămas singure. Bunica lor a suportat un atac cerebral care a ținutuit-o la pat.

Fără să stea mult pe gânduri medicul s-a apuct să scrie scrisori și denunțuri la Inspectoratul de Poliție din localitate, președintelui raionului și Direcției de asistență socială de la Primărie. „Am indicat toate detaliile pe care le-am aflat de la copii. Ce-i drept erau puține, dar se știa că femeia s-a pornit la Moscova”, își amintește doctorul.

Sesizările acesteia nu au rămas fără răspuns. Inspectoratul de Poliție a verificat datele și a luat legătura cu Ambasada Republicii Moldova de la Moscova. În trei săptămâni Elena Proca (numele acesteia a fost schimabt din motive de securitate) s-a întors acasă vie, dar bolnavă și cu semne vizibile de violență.

„Mi-au făcut acte și mi-au promis de lucru. La început vroiau să o ia pe fata cea mare, Natalia, dar m-am temut să o dau, are doar 17 ani”, spune victima, încercând să facă eforturi enorme ca să poată relata prin ce a trecut. O lună, Elena a cerșit în Soci, după care a fost adusă la Mosova. I s-a pus o pancartă în piept pe care scria că este săracă și are nevoie de bani. Dacă la sfârșitul zilei aduna mai puțini bani decât i se cerea, era bătută. „Într-o zi s-au apropiat de mine doi polițiști și m-au întrebat cum mă cheamă. Eu le-am spus. M-au dus la Ambasadă. Am primit bani și o foiță ca să pot veni acasă”. Așa s-a teminat, pe jumătate ce-i drept, calvarul Elenei. Acum o așteaptă lungi ședințe de judecată cu cei care au traficat-o.

„În urma plângerii depuse am pornit o urmărire penală în baza articolului 165 din Codul Penal. Acum are loc urmărirea”, ne-a comunicat Ludmila Burduja, inspectorul de urmărire penală care se ocupă de cazul Elenei Proca.

Acum, doctorul Nina Postu vizitează familia Elenei în fiecare săptămână, fetelor le aduce haine și de mâncare, iar pe Elena încearcă să o convingă să facă un consult medical. „A slăbit mult, tușește și are febră. I-am lăsat și niște bani ca să vină la noi să-i facem un diagnostic mai amplu”, afirmă medicul, care este mândră că a fost insistentă și că nu a lăsat lucrurile la voia întâmplării. Nina Postu promite că pe lângă alimente și îmbrăcăminte o va ajuta pe Elena cu cheltuielile de judecată. „Ea încă se teme, dar acești oameni nu trebuie lăsați nepedepsiți, altfel altcineva riscă să ajungă în robie din cauza lor”. Acum, Elena este fericită că este alături de fetele ei care o țin într-una de mână și se uită îngrijorate la poartă când mama lor pleacă undeva.