Redactor: Sorina Bujarov

Suprimarea emoţiilor poate duce la moarte prematură, cred cercetătorii de la Harvard School of  Public Health şi de la Universitatea Rochester. Potrivit rezultatelor studiului, persoanele care îşi înăbușă sentimentele prezintă un risc cu o treime mai mare de a muri la vârste tinere, decât oamenii care și le exprimă.

Experţii au descoperit că riscul de moarte prematură, din diferite cauze, creşte cu aproximativ 35% în rândul celor care nu comunică ceea ce simt. De asemenea, atunci când oamenii de ştiinţă au analizat cauzele specifice ale deceselor au descoperit că riscul de probleme cardiace în cazul oamenilor care nu-şi comunică sentimentele creştea cu 47%, iar riscul de cancer - cu 70%, informează descopera.ro.

Studiul a fost publicat în Journal of  Psychosomatic Research şi sugerează că inhibarea emoţiilor are consecinţe mai grave decât se credea până acum. Cercetarea a fost efectuată pe 796 de bărbaţi şi femei cu o vârstă medie de 44 de ani care se înscriseseră la un studiu medical în 1996. În cadrul cercetării, participanţii răspundeau la un chestionar care evalua cât de des îşi reprimau emoţiile. Voluntarii spuneau dacă sunt de acord sau nu, pe o scară de la 1 la 5, cu afirmaţii precum „atunci când sunt nervos îmi fac sentimentele cunoscute” sau „încerc să fiu plăcut astfel încât să nu-i supăr pe alţii”.

Sondajul a fost repetat 12 ani mai târziu, iar între timp 111 dintre participanţii la studiu muriseră, majoritatea din cauza problemelor cardiace sau a cancerului. În final, cercetătorii au constatat că cea mai mare rată a deceselor se întâlnea în rândul celor care-şi reprimau emoţiile şi care nu comunicau ce simţeau.

Autorii studiului spun că nu este clar mecanismul prin care emoţiile înăbușite duc la o moarte prematură. O ipoteză ar fi că oamenii recurg la alcool, ţigări şi junk food pentru a le putea gestiona. Un alt motiv ar fi că stresul menţinerii emoţiilor ascunse dereglează balanţa hormonală din corp, crescând riscul de a suferi de afecţiuni asociate vătămărilor celulare, cum ar fi problemele de inimă şi cancerul.

Oamenii de știință subliniază că numărul de decese din studiu este mic, astfel că este nevoie de cercetări mai ample pe această temă. 

 

Articole relaţionate: 

Stresul dublează riscul apariţiei unui atac de cord 

Principalele afecţiuni provocate de stres

Munca stresantă provoacă boli de inimă