Autor: Irina Miron

Soluții moderne pentru sistemul medical din Moldova. Zece ambulanțe de la Spitalul de Urgență din Capitală au fost dotate cu GPS-uri conectate la rețeaua 3G și camere video. Echipamentele performante, achiziționate în cadrul  proiectului „Parteneriat pentru viață”, realizat în colaborare cu o companie de telefonie mobilă, vor permite eficientizarea acordării primului ajutor medical în situații de urgență.

„Utilizând serviciile de date mobile la viteză înaltă, paramedicii vor reuși să transmită  către spital, în regim live, imagini video cu pacienții, iar respectiv specialiștii de profil să le ofere consultație telefonică. Cu ajutorul GPS-urilor vom monitoriza consumul și locația ambulanțelor, iar în mod prioritar vom trimite echipajele la pacienții care au nevoie de ajutor”, a explicat Gheorghe Ciobanu, directorul Centrului Național Științifico-Practic de Medicină de Urgență.

Astfel, echipajele medicale de urgență vor putea lua legătura cu doctorii specialiști din spital, pentru a putea oferi ajutorul necesar pacientului. „Aceste aparate ne vor permite să luăm legătura cu medicii din secție pentru a ne oferi mai multe consultații în cazul unor fracturi grave sau plăgi. Astfel, vom interveni corespunzător pentru a salva viața oamenilor”, a spus unul dintre paramedicii care va lucra pe o astfel de ambulanță.

„Sunt cazuri când ambulanțele sunt implicate în accidente rutiere în timp ce transportăm bolnavul la spital. Cu ajutorul GPS-urilor, dar și al camerelor de bord vom putea fi localizați repede pentru a prelua bolnavii sau răniții din accident. Este un lucru foarte bun acest serviciu”, a declarat un șofer de ambulanță.

Până la sfârșitul acestui an, în cadrul aceluiași proiect, realizat de Compania Orange Moldova și Centrul Național Științifico-Practic de Medicină de Urgență, alte 10 ambulanțe urmează să fie dotate cu echipament performant. 

 

Articole relaționate:

Reportaj: Viața în ambulanță. 24 de ore „pe fugă” alături de medicii de la Urgență 

Mii de moldoveni își pierd anual viața până la sosirea ambulanței. În 2012, numărul acestor victime a crescut cu aproape 200

Serviciul AVIASAN va deveni o subdiviziune a Serviciului de Asistență Medicală Urgentă