Redactor: Sorina Bujarov

Sucul de portocale, consumat zilnic, ar putea ajuta la prevenirea cancerului, susţin un grup de cercetători brazilieni. Aceştia spun că băutura are efecte pozitive asupra sănătăţii umane, deoarece în componenţa acesteea se găsesc mulţi antioxidanţi şi flavonoizi.

„Sucul de portocale ar putea contribui la prevenirea prin chimioterapie a cancerelor indiferent de stadiul lor de evoluţie. Printre cele mai importante efecte biologice ale sucului de portocale sunt proprietăţile antigenotoxice (care împiedică substanţele toxice să afecteze materialul genetic) şi antimutagenice (împotriva mutaţiilor genetice), aşa cum s-a observat în testele realizate pe animale şi pe oameni”, au mai declarat autorii studiului, citaţi de descopera.ro.

Alte studii indică că sucul de portocale poate reduce riscul de apariţie a leucemiei la copii, ajutând totodată în procesul de prevenire prin chimioterapie a cancerului mamar, hepatic şi de colon.

Totuşi, oamenii de ştiinţă au explicat că efectele biologice ale sucului de portocale asupra organismului uman sunt foarte influenţate de compoziţia sa. La rândul său, compoziţia depinde de condiţii precum clima, solul, metodele de stocare ale fructului după culegere, dar şi cât de copt este acesta, mai relatează descopera.ro.

Chiar dacă sucul este benefic pentru sănătate, specialiştii au explicat că acesta ar putea dăuna dacă este consumat în cantităţi mari. Cercetătorii mai spun că un consum excesiv de suc de portocale îi poate afecta în special pe diabetici, cei cu hipertensiune şi persoanele cu probleme renale, producându-le alergii alimentare sau infecţii, în cazul în care sucul nu a fost pasteurizat.

„Consumul excesiv de orice aliment, chiar şi de alimente foarte sănătoase, poate duce la dezechilibrul statutului oxidativ”, au notat în final autorii studiului în jurnalul Nutrition and Cancer.

 

Articole relaţionate:

Nordul Moldovei, cel mai afectat de cancer. Medicii explică de ce în raioanele nordice oamenii sunt răpuși de această boală 

Dieta şi exerciţiile fizice ar putea diminua riscul de cancer uterin 

Peste 70 la sută dintre femei nu-și controlează sânii după vârsta de 40 de ani, fiind astfel supuse riscului de a face cancer la sân