Autor: Irina Miron

Ajung la spital cu arsuri grave pe întreg corpul, suportă dureri de nedescris, iar de multe ori rămân cu cicatrici pe viață. Este situația în care se pomenesc anual sute de copii din Moldova. Cei mai mulți ajung victimele durerii provocate de lichide fierbinți, iar asta se întâmplă de cele mai deseori din cauza neglijenței părinților, spun medicii. În creștere este și numărul copiilor cu arsuri cauzate de foc sau obiecte fierbinți. Anul trecut, de exemplu, au avut nevoie de îngrijirea doctorilor 750 de copii, cu 45 mai mulți decât un an mai devreme.

În fiecare săptămână, la Spitalul  de copii „Emilian Coțaga” din Chișinău ajung cel puțin zece copii cu arsuri. Majoritatea, 75%, au nevoie de asistență medicală sau chiar sunt supuși unor intervenții chirurgicale complicate, după ce pe pielea lor a căzut apă fiartă. Cel mai des, spun medicii, arsurile sunt provocate din neglijența părinților. „Aceștia sunt copii micuți de obicei, cu vârsta de până  la trei ani, care atunci când sunt lăsați de părinți fără supraveghere, din curiozitate trag de o cană cu apă clocotită și se aleg chiar și cu arsuri de gradul trei”, spune Sergiu Monul, medic combustiolog în secția de arsuri de la Spitalul de copii „Emilian Coțaga”.

Potrivit medicilor, un procent mai mic de arsuri sunt provocate de foc, obiecte fierbinți, substanțe chimice și dispozitive electrice. Totuși, asemenea cazuri sunt mai puține. Misiunea cea mai grea a medicilor este să trateze anume astfel de tipuri de arsuri. „Acestea sunt cele mai grave cazuri, deoarece aici e vorba cel mai des despre suturi adânci. Și mai grea devine misiunea noastră atunci când știi că bebelușul ar putea rămâne cu semne pe viață sau în cel mai bun caz, pe termen îndelungat”, mai precizează Sergiu Monul.

Anul trecut, cel mai mare număr de copii cu diverse tipuri de arsuri a fost înregistrat în raionul Telenești. Acolo au ajuns la medic 46 de copii  cu vârstele cuprinse între o lună și 17 ani. La Drochia s-au ales cu arsuri cu cinci copii mai puțin, pe când în raioanele Strășeni și Hâncești, victime ale apei fierbinți, focului sau obiectelor fierbinți au devenit 37 și respectiv, 33 de micuți.

 

Articole relaționate:

La patru ani, internată la spital în comă alcoolică

Copii până la trei ani nu au voie să facă plajă. Studiile arată că 90 % din cazurile de cancer de piele sunt provocate de razele ultraviolete și își au originea din copilărie