Redactor: Irina Miron

În spitalele în care se fac mai puține intervenții chirurgicale se produc mai multe erori medicale. Cel puțin asta arată studiile potrivit cărora cel mai des greșelile au loc din cauza lipsei de echipament medical, asistentelor medicale necalificate și medicilor incompetenți. Iată câteva sfaturi, publicate pe site-ul amedicalmalpracticenewsletter.com, pe care ar trebui să le urmezi pentru a preveni eventuale greșeli medicale.

  • Insistă ca medicul să fie unul instruit și asigură-te că are toate actele care îi confirmă statutul. De asemenea, ar fi bine ca înainte de intervenția chirurgicală să îl întrebi câte astfel de operații a mai făcut până în prezent și cine l-a instruit.
  • Asigură-te că știi ce medici, asistente medicale, anesteziologi vor efectua operația. Întreabă-i dacă vor asista la toată intervenția.
  • Află dacă medicul tău a mai fost sau nu acuzat de malpraxis. Totuși, dacă pe numele lui a fost intentat un singur proces, nu înseamnă că a fost vina lui.
  • Nu semna niciun formular oferit de administrația spitalului, dacă nu îți sunt clare toate detaliile specificate în el. De obicei, oamenii semnează fără ca să citească conținutul documentului. Fii mai prudent, până la urmă, e vorba de sănătatea ta.
  • Nu te grăbi să-ți dai consimțământul pentru anumite lucruri decât dacă ești absolut convins. Cere și opinia altor medici.
  • Află informații și despre alte metode de tratament. Poți consulta în acest sens și un alt medic.
  • Cere-i medicului tău să îți prezinte o informație scrisă cu privire la modul în care decurge, de obicei, o astfel de operație și roagă-l să precizeze care sunt posibilele complicații care pot apărea.
  • Ar fi perfect dacă ai delega pe cineva care să monitorizeze cum are loc operația. Ar putea fi o persoană apropiată sau un avocat special angajat care să urmărească întreaga procedură. Astfel, s-ar putea ca medicul să devină mai responsabil.
  • Află totul despre medicamentul pe care trebuie să îl iei. Anunță-ți medicul dacă apar efecte adverse.
  • Asigură-te că întreg personalul medical, care a fost în contact cu tine înainte și în timpul operației, s-a spălat pe mâini și nu poate deveni o sursă de infecție.

 

Articole relaționate:

Interviu cu avocatul Vitalie Nagacevschi: „În Republica Moldova există un fel de „sindicalizare a medicilor” și ei într-adevăr niciodată nu dau concluzii unul împotriva altuia”

5,5 milioane de dolari despăgubire pentru o greșeală chirurgicală soldată cu decesul pacientului 

Topul celor 10 specialități medicale în care se produc cele mai multe greșeli. Ginecologia și chirurgia, în fruntea clasamentului