Redactor: Sorina Bujarov

Fondul Global de luptă împotriva SIDA, tuberculozei şi malariei (paludismului) îşi propune ca în următorii trei ani să obţină finanţare pentru a putea îngriji 85% dintre persoanele care au nevoie de tratament împotriva acestor trei maladii.

„Următorii ani vor fi decisivi”, a declarat Mark Dybul, directorul executiv al organizaţiei.

Reprezentanţii organizaţiei speră ca până în 2016 să obţină contribuţii în valoare de 15 miliarde de dolari. Aceşti bani ar permite tratarea a 5,8 milioane de vieţi. De asemenea, se preconizează extinderea măsurilor de prevenire pe plan mondial, în special în Africa, informează agerpres.ro.

Mark Dybul a declarat că Fondul vrea să obţină angajamente ferme din partea majorităţii statelor occidentale mari înainte de conferinţa trienală a ţărilor donatoare, care ar urma să aibă loc în luna decembrie. Potrivit oficialului, eradicarea epidemiei SIDA este pe agenda Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului pentru perioada de după 2015.

În pofida progreselor obţinute în ceea ce priveşte tratamentul şi reducerea numărului de decese şi de infecţii, directorul adjunct al Programului ONU privind HIV/SIDA, Luiz Loures spune însă că acest obiectiv este greu de atins. Există totuşi progrese în acest sens, dat fiind faptul că 10 milioane de persoane urmează în prezent un tratament, iar acum cinci ani, „nici jumătate”. Se speră totuşi ca până în 2015 , 15 milioane de pacienţi să beneficieze de tratament gratuit. Cel mai mare progres înregistrat până acum este reducerea numărului de decese. Astfel, în 2012 au fost cu jumătate de milion mai puţine decât în 2005. Cu toate acestea, epidemia „va continua să fie o provocare, fapt pentru care eradicarea epidemiei face parte din agenda post - 2015”, a mai adăugat Luiz Loures.

Fondul global de luptă împotriva SIDA, tuberculozei şi paludismului a fost creat în 2002 cu scopul de a creşte fondurile alocate luptei împotriva celor trei pandemii.

 

Articole relaţionate:

Uniunea Europeană, presată să își intensifice acțiunile de combatere a maladiei SIDA în Europa de Est

Tratamentul timpuriu al infecției HIV ar putea salva milioane de vieți 

Un gest curajos. O adolescentă din Europa a venit în Moldova să povestească cum este viața unui purtător de HIV