Redactor: Irina Miron
O femeie din Telenești a născut un copil mort, la doar 35 de săptămâni de sarcină. Asta după ce medicii nu i-ar fi acordat la timp asistență medicală, ci ar fi trimis-o acasă, deși avea dureri. Femeia și soțul ei acuză doctorii de la maternitatea din Orhei că ar fi vinovați de moartea copilului lor, deoarece au lăsat-o să plece de la spital, cu toate că știau că bebelușul era mort. Aceștia spun însă că nu au nicio vină, scrie protv.md.
Soții Elena și Mihai Bolocan își doreau un copil de mai bine de 14 ani. Acum șapte zile, la avea 35 de săptămâni de sarcină, femeia a avut primele contracții. Pentru că se simțea rău, a mers la Spitalul Raional Orhei. Elena nu avea examenul ecografic, de aceea doctorii au trimis-o la Chișinău pentru mai multe investigații medicale. Familia s-a întors acasă la Telenești, dar spre seară durerile s-au intensificat, astfel încât soții Bolocan au decis să cheme ambulanța.
Medicii de la Urgență au dus-o pe Elena la Spitalul Raional Telenești. După o serie de investigații, medicii de acolo au constatat că femeia ar putea naște prematur, de aceea, i-au sugerat să meargă din nou la Orhei. „Nu era declanșată nașterea, în caz contrar am fi apelat imediat la urgență pentru a o transporta la spitalul din Orhei. Femeia nu se simțea rău, putea merge pe picioarele ei, nu ținea de competența noastră să intervenim”, a explicat pentru Sănătate Info directorul Spitalului Raional Telenești, medicul ginecolog Alexei Bivol.
Femeia a aflat că bebelușul era mort abia la miezul nopții, când medicii de la spitalul din Orhei i-a făcut un examen ecografic. Celor doi părinți nu le-a venit să creadă. „Nu am crezut, mi-am zis că aparatele pot greși”, a mărturisit Mihai, soțul Elenei.
După ce au anunțat-o că copilul pe care îl poartă în burtă este mort, medicii de la Orhei i-au spus femeii să aștepte într-un salon. În aceste condiții, bărbatul a decis să își ducă soția la Centrul Mamei și Copilului din Chișinău, iar doctorii nu i-au interzis. După câteva ore, femeia a născut copilul mort.
În opinia directorului Institutului Mamei și Copilului, Ștefan Gațcan, cei doi soți s-au grăbit atunci când au decis să vină la Chișinău. Asta deoarece, spune el, în cazurile de mortalitate antenatală se intervine de regulă în instituțiile medicale de nivelul doi. „Femeia ar fi putut naște chiar și la Orhei. Pleacă de acolo doar dacă se iscălește că ia această decizie pe propria răspundere”, a explicat Gațcan.
La o săptămână de la incident, cei doi soți acuză medicii din Orhei că le-au permis să iasă din spital cu copilul mort în burtă. Aceștia așteaptă acum rezultatele expertizei medico-legale și spun că îi vor acționa în judecată.
Articole relaționate: