Autor: Sorina Bujarov

Totul s-a petrecut încă vineri. 16 studenți au acuzat dureri și s-au adresat la punctul medical al Universității cu simptome de intoxicații. Opt dintre ei au fost spitalizați atunci, dar până astăzi la spitalul municipal din Bălți au rămas trei tinere. Studenții au declarat doctorului de la punctul medical că li s-a făcut rău, după ce ar fi mâncat la cantina Universității. Directorul adjunct al Universității ”Aleco Russo”, Alexandru Bălănici crede însă că de vină ar fi apa din fântână din curtea instituției de învățământ și nu bucatele de la cantină. „În caminul în care locuiesc acești studenți nu este apă și ei luau apă de la o fântână din curtea Universității. Credem că de acolo s-au îmbolnăvit”, a declarat Alexandru Bălănici.

Cele trei studente care rămân în continuare spitalizate locuiesc toate în același cămin. Șefa secţiei de pediatrie la Spitalul municipal din Bălţi, Raisa Slivinscaia a declarat pentru Sănătate Info că două dintre paciente au ajuns vineri în stare gravă și au spus că  au mâncat pilaf şi piureu cu pârjoale pregătite în cantina „Speranţa” din curtea Universităţii „Alecu Russo”. Cea de-a treia tânără a fost spitalizată, după ce ar fi mâncat pateu cu termenul expirat. „Acum pacientele se simt mai bine”, a precizat Raisa Slivinscaia. Centrul de sănătate publică din Bălți nu a oferit, deocamdată, niciun fel de informații privind cauzele intoxicațiilor, precizând doar că probele sunt la laborator.

Amintim că săptămâna trecută Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a prezentat un raport în care se spune că au fost inspectate peste 2000 de bucătării și cantine ce aparțin instituţiilor de învăţământ din ţară. În jumătate din ele au fost depistate nereguli ce țin de păstrarea și pregătirea produselor alimentare.

 

Articole relaționate: 

Cei 46 de oameni spitalizați acum o săptămână după ce au participat la o nuntă în Capitală s-au intoxicat cu salmonella

Un bărbat a murit, după ce s-a intoxicat cu produse alimentare la o nuntă într-un restaurant din Capitală. Acum o săptămână, în același local s-au intoxicat alți 46 de oameni

Peste o mie de şcoli şi grădiniţe din Moldova nu respectă normele sanitare de păstrare a alimentelor destinate copiilor