Autor: Irina Papuc

Cancerul la sân afectează tot mai multe femei din Moldova. Cifrele arată că numărul de îmbolnăviri sunt în creștere față de anul trecut. În primele nouă luni ale acestui an cu această maladie au fost diagnosticate aproape 700 de femei.

Din păcate, cifra este în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, cu aproximativ 100 de cazuri. Și rata decesului este ridicată. Astfel, maladia a răpit, în 2012, viața a 486 de moldovence, cu nouă decese mai mult decât în 2011 și cu 17 cazuri mai mult decât în 2010.

Vârsta medie de îmbolnăvire de cancer la glanda mamară este de 58 ani. Însă sub incidenţa acestei boli pot fi și femeile cu vârste între 20 și 70 de ani.

Deși în această zi în lume este marcată Ziua Mondială Luptă cu Cancerul la Sân în Republica Moldova, în acest an, nu este marcată în niciun fel, iar la Institutul Oncologic din Capitală are astăzi program obișnuit.

Anual, în întreaga lume, mai mult de 700.000 de femei mor din cauza acestei boli şi se estimează că 8-9% din femei vor dezvolta cancer de sân pe parcursul vieţii. Totodată, estimările unor experți internaționali arată că până în 2030 peste 180 de mii de femei vor deceda din cauza cancerului la sân, dacă statele nu se vor axa pe studierea problemei, inclusiv factorii genetici care ar putea provoca maladia.

Cancerul mamar poate fi tratat, de aceea medicii le recomandă femeilor peste 35 de ani să efectueze o mamografie cel puțin o dată la trei ani pentru a se asigura că sunt sănătoase. Tratamentul în țara noastră este asigurat sursele statului.

 

Articole relaționate:

Adolescentele care mănâncă unt de arahide au cu 40% mai puține șanse să se îmbolnăvească de cancer la sân

Peste 70 la sută dintre femei nu-și controlează sânii după vârsta de 40 de ani, fiind astfel supuse riscului de a face cancer la sân

Majoritatea femeilor nu cunosc dacă sunt sau nu predispuse să sufere de cancer la sân