Redactor: Sorina Bujarov

Majoritatea femeilor nu conştientizează riscul personal de apariţie a cancerului mamar. Potrivit unui sondaj realizat de către o echipă condusă de dr. Jonathan Herman, patru din zece femei nu au discutat niciodată cu medicul lor despre riscul de apariţie a acestui tip de cancer.

Cercetarea a început în 2010 şi s-a desfăşurat pe 9.873 de femei, cu vârste cuprinse între 35 şi 70 de ani. Toate acestea veniseră să îşi facă mamografii în centrele din New York, iar aici au fost rugate să completeze un chestionar, relatează descoperă.ro. Prin acest chestionar, femeile şi-au estimat propriul risc de a dezvolta cancerul mamar atât în următorii 5 ani, cât şi de-a lungul vieţii. De asemenea, autorul studiului a obţinut informaţii despre etnia femeilor, asigurările lor de sănătate, istoricul personal şi cel de familie în ceea ce priveşte cancerul mamar, dar şi dacă participantele au discutat cu medicii lor despre riscul de apariţie a cancerului.

Ulterior, specialiştii din echipa lui Herman au calculat adevăratul risc al fiecărei femei şi apoi au comparat rezultatele lor cu riscul estimat de femei. Dacă diferenţa dintre calculele făcute de femei şi cele realizate de oamenii de ştiinţă era de peste 10 procente, atunci estimările făcute de participante erau catalogate drept incorecte.

În final, specialiştii au ajuns la concluzia că doar 9,4% dintre femei şi-au estimat corect riscul, în timp ce 45% dintre ele îl subestimau şi aproape 46% îl supraestimau.

Potrivit studiului, femeile caucaziene aveau tendinţa de a supraestima riscul, în timp ce participantele la sondaj de origine afro-americană, asiatică sau hispanică îl subestimau.

Estimarea corectă a riscului de apariţie a cancerului le poate ajuta pe femei să înţeleagă ce au de făcut, dacă este nevoie să monitorizeze foarte atent starea de sănătate sau dacă trebuie să urmeze tratamente pentru prevenire, a explicat dr.Herman.

În general, femeile au un risc de 12% de a dezvolta cancer de sân de-a lungul vieţii. În cazul în care mama a avut cancer, riscul ca fiica ei să aibă aceeași maladie creşte la 20 de procente. Mai mult, dacă au loc mutaţii, acest risc poate ajunge la 70%.

Rezultatele sondajului nu sunt surprinzătoare pentru unii specialişti.

„Atunci când noi le întrebăm pe femei care este riscul populaţiei generale de a dezvolta cancer mama şi care este riscul lor prin comparaţie, ele au tendinţa de a vorbi în termeni foarte generali”, a declarat dr. Mary Daly, preşedintele clinicii Fox Chase Cancer Center, din Philadelphia.

În studiu, femeile de culoare şi-au subestimat riscul de apariţie a cancerului mamar. Oamenii de ştiinţă au explicat că deşi incidenţa este mai mică în rândul acestora, şi rata de supravieţuire a lor este mai scăzută, având în vedere că ele sunt predispuse la tipuri foarte agresive de cancer.

Cel mai important aspect este ca femeile să îşi cunoască istoricul familial. Odată ce o femeie îşi cunoaşte riscul, ea poate să acţioneze corespunzător pentru prevenire, spun specialiştii.

 

Articole relaţionate:

Nordul Moldovei, cel mai afectat de cancer. Medicii explică de ce în raioanele nordice oamenii sunt răpuși de această boală 

Cele mai frecvente cazuri de malpraxis: cancerul nediagnosticat la timp și atacurile de cord 

Femeile înalte sunt mai predispuse la cancer