Redactor: Irina Miron

Cazurile de malpraxis pot deveni un coșmar atât pentru pacienți cât și pentru medici. Cercetătorii au făcut o analiză a unui șir de reclamații pentru a identifica când au loc cele mai multe cazuri de malpraxis. Pentru a realiza studiul, publicat recent în revista BMJ Open, cercetătorii irlandezi au examinat peste 7150 de dosare de malpraxis, scrie cbsnews.com.

Aceștia au studiat în special reclamațiile împotriva medicilor care acordă asistență medicală primară, de vreme ce ei sunt specialiștii la care pacienții apelează în primă instanță. Autorii studiului au scris 34 de articole. Ei au constatat că cele mai frecvente reclamații pentru malpraxis au fost cauzate de diagnostice puse prea târziu, acestea constituind între 26% și 63% din numărul total de reclamații, în funcție de țara în care au fost înregistrate.

Cel mai des, medicii pun cu întârziere un diagnostic adulților, atunci când e vorba de cancer și atac de cord, dar și apendicită, sarcină extrauterină și fracturi ale oaselor. La copii, medicii nu se grăbesc să pună un diagnostic, sau pun un diagnostic greșit atunci când e vorba de meningită și cancer. Destul de des sunt întâlnite și cazurile în care medicii prescriu medicamentul greșit, în aproximativ 20% din cazurile studiate. Cercetătorii au constatat că în reclamații, pacienții au scris că le-au fost recomandate preparate cu steroizi, antibiotice, anticoagulanți, antidepresive și chiar antipsihotice.

Cercetătorii au punctat că pe lângă necazuri, procesele de judecată pentru malpraxis, îi determină pe doctori să recurgă la „medicina defensivă” și să recomande analize suplimentare pentru a evita cazurile de malpraxis. Cercetătorii susțin că cele mai frecvente diagnostice ratate, cancerul și durerile în piept, sunt și bolile mai greu de identificat. Numai o mică parte din cei care merg la doctor au o problemă care oferă asistență medicală primară, au probleme serioase de sănătate, spun experții în sănătate. Ei mai recomandă pacienților să fie mai atenți. Spre exemplu, spun ei, o femeie poate merge la doctor pentru că are un nodul la sân, însă s-ar putea ca medicul să considere că nu este malign, ci benign și recomandă pacientului să urmărească cum evoluează nodulul și să se adreseze din nou la medic. Unii pacienți uită însă de asta, iar peste doi ani descoperă că au cancer, iar în rezultat, reclamă doctorul pentru malpraxis.

 

Articole relaționate:

Diagnosticul greșit, cel mai des motiv pentru care bolnavii îi dau în judecată pe doctori 

Una din patru erori chirugicale, provocate de probleme tehnice din timpul intervențiilor

Medicii români ar putea avea dreptul să consulte pacienți contra plată în afara programului de lucru. Ministerul Sănătății a pregătit și un proiect care prevede despăgubirea în caz de malpraxis