Redactor: Irina Miron

Diagnosticul greşit generează cele mai multe procese de malpraxis în medicina de familie, iar astfel de cazuri pot fi cu greu câştigate în instanţă, arată un raport publicat recent în JAMA Internal Medicine. Autorii studiului spun că pentru a diminua numărul erorilor medicale ar trebui utilizate mai mult tehnologiile informaţionale în sănătate,  scrie modernhealthcare.com.

Cercetătorii de la Brighham Hospital şi Women’s Hospital din Boston, dar şi alte organizaţii din Massachusetts au examinat cazurile de malpraxis produse în acest stat în perioada ianuarie 2005 - decembrie 2009. Ei au constatat că 551 de cazuri (7,7%)  de greșeli medicale s-au produs în medicina primară, iar 397 din ele (72,1%) au fost geșeli de diagnostic. Mai mult, majoritatea diagnosticelor eșuate vizează cancerul.

Mai puține acuzații de greșeli medicale se înregistrează totuși în cazul medicamentelor – 68 de cazuri, altor metode de tratament în 41 de cazuri, când e vorba de comunicare – 15 cazuri, nerespectarea drepturilor pacienților în 11 cazuri și nerespectarea securității bolnavilor în 8 cazuri.

Pentru că e destul de complicat să câștigi astfel de procese în instanță, de regulă acestea se încheie după aproximativ trei ani de ședințe de judecată. Totuși, unele din cazurile analizate de autorii studiului respectiv erau mult mai vechi. Unul dintre ele a început tocmai în anul 1989. 

„Este necesară o garanție pentru a putea preveni sau pentru a reduce greșelile medicale, care afectează siguranța pacientului”, au menționat cercetătorii adăugând că un sistem electronic de sănătate, care ar putea preveni erorile medicale, trebuie să reprezinte o prioritate.

 

Articole relaționate:

Cele mai comune exemple de malpraxis

Un medic a fost condamnat la închisoare, după ce a stabilit un diagnostic incorect unei tinere care a murit

Mii de doctori care au comis greșeli medicale continuă să activeze, nefiind pedepsiți de Consiliile medicilor sau alte foruri profesionale