Redactor: Sorina Bujarov

Persoanele care abuzează de alcool sunt mai predispuse să sufere fracturi, iar vindecarea oaselor are loc mai încet în comparaţie cu persoanele care nu beau alcool. Așa arată rezultatele unui studiu efectuat de către o echipă de cercetători Loyola University Medical Center din SUA.

De-a lungul timpului medicii au elaborat diferite explicaţii precum starea de malnutriţie sau cea de interacțiune a alcoolului cu anumiți horomoni. Cel mai des acest lucru li se întâmplă alcoolicilor. Recent, cercetătorii au studiat mai profund fenomenul, lămurind modul în care alcoolul încetineşte vindecarea oaselor la nivel celular şi molecular, scrie descoperă.ro.

Autorii afirmă că acest efect este prezent atât la cei care beau zilnic, cât şi la cei care consumă ocazional cantităţi mari de alcool. Problema poate fi deosebit de gravă în cazul adolescenţilor şi tinerilor, deoarece la aceste etape corpul stochează calciu în oase, ceea ce influenţează sănătatea acestora pe termen lung, spun specialiștii.

Pentru a înţelege mai bine această relaţie, dr. Natoli şi colegii săi au realizat un studiu pe şoareci de laborator, împăriţi în două grupuri. Unui grup i s-a administrat alcool într-o cantitate ce echivala cu triplul nivelului legal permis de legislaţia rutieră din SUA, iar celuilalt grup (grupul de control) nu i s-a dat alcool.

Cercetătorii au constatat că la şoarecii expuşi la alcool, calusul (ţesutul osos dur care se formează la locul unei fracturi) era mai slab mineralizat, ceea ce arată că s-a format mai puţină masă osoasă, iar cel format nu era atât de puternic ca la şoarecii din grupul de control.

De asemenea, şoarecii expuşi la alcool prezentau semne de stres oxidativ, un proces prin care sunt produse substanţe numite radicali liberi, foarte reactive din punct de vedere chimic şi care pot afecta negativ funcţionarea celulelor.

Mai mult decât atât, şoarecii expuşi la alcool aveau niveluri considerabil mai mici dintr-o proteină numită osteopontină. Osteopontina şi o altă proteină, numită SDF-1, ambele implicate în atragerea celulelor stem la locul leziunii, celule care se maturizează apoi și se transformă în celule osoase.

Anterior, un studiu publicat în 2012 în jurnalul Menopause arată că un consum de maximum o băutură alcoolică pe zi reduce pierderea de masă osoasă la femeile de peste 50 de ani, iar o altă cercetare (publicată în American Journal of Medicine în 2008) indică faptul că persoanele care consumă minim o porţie de alcool pe zi au un risc mai mic de a suferi fracturi de şold, în comparație cu cei care se abțin, cât şi cu alcoolicii.

 

Articole relaționate:

În premieră în Moldova vor fi deschise centre de susținere psihologică pentru dependenții de alcool, tutun și calculatoare 

Fumatul stimulează pofta de alcool

Temperamentul copilului tău îți dezvăluie dacă va avea probleme cu alcoolul în adolescență