Autor: Irina Miron

Aproape 4% din moldovenii cărora medicii le recomandă să se interneze în spital pentru a se trata, renunță să beneficieze de acest serviciu, arată datele Biroului Național de Statistică. În comparație cu locuitorii din orașe, cei de la sate refuză spitalizarea într-un număr mai mare. Directorii spitalelor recunosc fenomenul și spun că asta se întâmplă mai des din cauza că unii bolnavi nu conștientizează consecințele.

Printre cei care refuză să se trateze la spital se numără și persoane cu poliță de asigurare medicală. Este vorba de aproape 4%.  Aceeași cale o aleg și aproape 3%  dintre moldovenii fără asigurare medicală. Cei mai mulți bolnavi care optează pentru această variantă o fac, deoarece nu au suficienți bani cu care să plătească pentru serviciile medicale. Alți 10% dintre moldoveni, care au nevoie de îngrijirea doctorului, evită să ajungă pe patul unui spital fiind convinși că acolo vor găsi condiții extrem de proaste. Și directorii de spitale confirmă că unii moldoveni ignoră complet recomandările doctorilor de a se interna, pentru a fi supravegheați permanent de specialiști. Ei spun, însă, că oamenii aleg această variantă de multe ori inconștient de răul pe care și-l fac. „Unii pacienți pun piciorul în prag și țin una și bună că nu se internează. De regulă, se apelează la rude, în speranța că sunt mai conștiincioase”, a explicat directorul Spitalului raional Strășeni, Alexandru Tuchilă.

În unele cazuri finalul este tragic. „Am avut anul trecut un pacient cu hematom în regiunea occipitală. Căzuse jos fiind în stare de ebrietate. La spital a ajuns la fel de beat și nici el, nici rudele nu s-au lăsat convinse că are nevoie de spitalizare. Au mers acasă, fără să semneze că o fac pe propria răspundere, iar peste câteva ore, pacientul a murit”, povestește Alexandru Tuchilă.

A urmat un proces de judecată în urma căruia medicul de gardă din acea seară a fost condamnat la doi ani de pușcărie. A fost totuși eliberat la scurt timp, iar în prezent își continuă activitatea.

Și în raionul Sângerei au avut loc întâmplări asemănătoare. „De regulă, sunt două la o mie de cazuri la noi. Intervenim cu toții în așa cazuri, și medic, și director, și primar chiar, până la urmă îi internăm oricum, iar pe majoritatea chiar gratis, pentru că nu au bani”, a menționat Vasile Malcoci, directorul Spitalului Raional Sângerei.

În același timp, conform statisticilor, 39% dintre bolnavi nu acceptă spitalizarea din cauza unor probleme de familie. Femeile nu se internează în proporție de 47%, iar bărbații – în proporție de 22%.

 

Articole relaționate:

Lipsa banilor și serviciile medicale de proastă calitate îi țin pe moldoveni departe de doctor 

Moldovenii din nordul țării și cei din Chișinău merg cel mai des la doctor, de șapte ori pe an. Mai rar consultă medicul oamenii de la Centru și Sud