Autor: Irina Miron

În Moldova orice serviciu costă. Aproape jumătate din pacienții moldoveni internați la spital recunosc faptul că, pe lângă medicamentele acoperite de polița de asigurare medicală, procură și medicamente suplimentare pentru tratament. La acest gest recurg 40,5% din pacienți, iar asta se întâmplă mai des în spitalele municipale și în cele raionale, arată datele Biroului Național de Statistică. Totodată, pentru că nu le găsesc la spital, alți aproape 15% din pacienți mai cumpără seringi, bandaje sau alte consumabile.

Deși e un fenomen arhicunoscut, nici medici și nici directorii spitalelor nu recunosc faptul că acesta există.

Nici injecțiile administrate pacienților nu sunt o excepție. Cei mai mulți dintre moldovenii internați la spital, plătesc suplimentar și pentru administrarea acestora. Deși neoficial aproape toți pacienții spitalizați spun că plătesc pentru acest serviciu, oficial doar opt la sută recunosc acest fapt. Se întâmplă chiar dacă administrarea injecțiilor în spitale e gratuită. Astfel, moldovenii au scos din buzunar, în 2012, cel puțin câte zece lei ori de câte ori a intrat în salon asistenta medicală pentru a le face injecția.

Dintre cei care au recunoscut că plătesc pentru injecții, aproape 11 la sută au fost internați în spitalele raionale. În spitalele municipale și cele republicane plătesc pentru injecții 6,5 și 4,5 la sută dintre bolnavi.

Mai mult, pentru a-și asigura un trai decent, pe lângă faptul că acceptă micile „daruri materiale” strecurate de pacienți în buzunarele lor în semn de mulțumire, unele asistente medicale administrează injecții și pacienților care se tratează acasă.

Maria este din Strășeni, dar lucrează la o clinică privată din Capitală. Este asistentă medicală de șase ani și are un salariu lunar de doar 4.000 de lei. De aceea, asistenta a găsit o soluție - își promovează serviciile plasând anunțuri pe internet. Acestea îi aduc lunar însă cel mult doi pacienți. Pentru fiecare tip de serviciu, asistenta medicală are stabilită o taxă.

De exemplu, administrarea unei perfuzii costă 50 de lei, o injecție în venă – 15 lei, iar una intramusculară – 5 lei. „După ce mergi 10 zile la rând acasă la pacient, te alegi în medie, cu 700 – 800 de lei.  Dacă bolnavul locuiește într-o zonă periferică a orașului, atunci taxa pentru aceste servicii e puțin mai mare”, a mărturisit asistenta, care spune că serviciile oferite în afara orelor de muncă la clinică o salvează de la multe probleme.

„Nu trebuie să împrumut și cer mai puțini bani de la părinți. Cumulat cu banii de la clinică ajung la cel mult 7.000 de lei. Nu e suficient, dar sunt niște bani în plus”, ne-a spus în final Maria.

În Republica Moldova, salariul mediu al unui asistent medical este de aproximativ 2.500 de lei.

 

Articole relaționate:

Ministerul Sănătății a creat un Consiliu pentru prevenirea corupției și diminuarea plăților neformale în sistem

Aproape jumătate din moldoveni nu ar depune vreo plângere, dacă li s-ar cere bani suplimentari pentru serviciile medicale

6 români din 10 oferă recompense financiare personalului medical<