Redactor: Irina Miron

Un copil din America de doar trei ani, născut seropozitiv și tratat imediat după naștere cu antiretrovirale, nu prezintă nicio urmă de SIDA. Se întâmplă după 18 luni fără tratament, oferind astfel speranță pentru vindecarea nou-născuților prin terapie precoce, spun oamenii de știință, scrie mediafax.ro.

Cazul a devenit cunoscut în toată lumea în luna martie și este primul de acest gen. Bebelușul, o fetiță, a primit antiretrovirale la mai puțin de 30 de ore după naștere, mult mai devreme decât se procedează de regulă cu nou-născuții pentru care riscul de infectare este ridicat.

Cel mai probabil că tratamentul precoce explică și „vindecarea funcțională” a fetiței care are acum trei ani. „Nu este vorba de o eradicare din organism a virusului, însă concentrația acestuia este atât de mică încât sistemul imunitar al pacientului poate să îl controleze fără a fi ajutat de un tratament antiretroviral”, explică virusologii.

„Observațiile noastre sugerează faptul că această remisie nu este un hazard, ci este probabil rezultatul unei terapii antiretrovirale agresive foarte precoce, care a împiedicat HIV să se stabilească în celulele imunitare ale copilului”, a menționat Deborah Persaud, virusolog la Spitalul Johns Hopkins din Baltimore, principalul autor al studiului, publicat în revista New England Journal of Medicine. Ea este ]n continuare medicul care monitorizează starea sănătății fetiței.

Testele au arătat o diminuare progresivă a prezenței virale în sângele beblușului, până când virusul a devenit nedetectabil, la 29 de zile după naștere.

Copilul, născut în statul american Mississipi, a fost tratat cu antiretrovirale până la 18 luni, o vârstă la care medicii au pierdut legătura cu bebelușul, timp de 10 luni. Pe parcursul acestora, fetița nu a primit tratament antiretroviral.

Niciun test sangvin efectuat ulterior nu a detectat prezența HIV-ului în sângele fetiței, singurele urme de virus fiind evidențiate de analizele genetice, însă acestea nu erau suficiente pentru ca virusul să se poată replica.

Peste 260 de mii de copii sunt infectați cu HIV de la mamele lor în fiecare an, în special în țările în dezvoltare. Unica vindecare completă, este cea a americanului Timothy Brown, denumit „pacientul din Berlin”. El s-a vindecat după ce a primit un transplant de măduvă osoasă de la un donator prezentând o mutație genetică rară, care împiedică virusul să pătrundă în celule. Grefa viza tratarea unei leucemii. Totuși, virusologii sunt de părere că un astfel de tratament nu este posibil pentru toți cei 33 de milioane de seropozitivi din lume. Suprimarea încărcăturii virale a HIV, fără tratament este rară, spun cercetorii care susțin că aceasta este observată la mai puțin de 0,5% din adulții infectați, denumiți „controlori”. Sistemul imunitar al acestor pacienți împiedică replicarea virusului și îl face nedectabil din punct de vedere clinic.

Fetița din Mississipi nu prezintă niciuna dintre caracteristicile imunitare ales acestor „controlori”, a subliniat Deborah Persaud.

„La întrebarea ce constă în a ști dacă acel copil este vindecat, cel mai bun răspuns, în acest stadiu, este „poate”, concluzionează virusologul Scott Hammer de la Universitatea Columbia din New York. 

 

Articole relaționate:

Aproximativ 100 de activiști, care promovează drepturile persoanelor HIV-pozitive au protestat, astăzi, împotriva reducerii bugetului pentru tratamentul acestor bolnavi 

Speranțele legate de vindecarea completă de HIV au fost spulberate 

O nouă formă de HIV a fost descoperită în Rusia