Redactor: Irina Papuc

Printr-un simplu test de sânge medicii vor putea detecta semnele incipiente ale cancerului de pancreas. Rezultatele obținute în cadrul unui studiu sunt încurajatoare cu privire la detectarea acestui tip de cancer înainte să devină mult prea dificil de tratat.

O echipă de la Universitatea Johns Hopkins a conceput un test care se bazează pe căutarea și identificarea unor minore alterări genetice care ar putea reprezenta primele semne de îmbolnăvire de cancer pancreatic. Echipa a identificat două gene — BNC1 și ADAMTS1 — la subiecți aflați în stadiul incipient al bolii. Acestea nu au fost stabilite la indivizii sănătoși și nici la cei care au suferit în repetate rânduri de pancreatite, un factor important de risc în apariția cancerului pancreatic, scrie Science Daily, citat de agerpres.ro.

Cercetătorii au descoperit în cadrul celulelor canceroase pancreatice o serie de modificări chimice produse asupra acestor două gene, modificări care au influențat modul în care acestea funcționau, fără a le schimba însă secvența ADN de bază. Cercetătorii au ajuns la concluzia că aceste modificări minore sunt rezultatul atașării unei grupe metilice la ADN, grupă care împiedică genele să sintetizeze o anumită proteină.

Prin folosirea unui test denumit "Methylation on Beads", dezvoltat la Universitatea Johns Hopkins, ei au putut identifica chiar și cele mai mici fragmente de ADN pe care s-au atașat astfel de grupe metilice. Acest test a avut o acuratețe de 97% în cazul pacienților cu cancer pancreatic în stare incipientă.

Concluziile cercetătorilor au fost publicate pe larg în ultimul număr al revistei Clinical Cancer Research.

Experții în oncologie consideră cancerul pancreatic drept unul fatal pentru că, de obicei, este depistat abia după ce s-a răspândit dincolo de pancreas. Mulți dintre pacienți nu prezintă simptome de îmbolnăvire decât după ce ajung în stare deja avansată.

Cancerul pancreatic are o rată de supraviețuire de mai puțin de 5% după cinci ani de la diagnostic. Institutul Oncologic american estimează că în 2013 vor fi diagnosticate 45.220 de noi cazuri, adică 2,7% din numărul total al îmbolnăvirilor de cancer.

 

Articole relaționate:

Orice om poate afla, cu câțiva ani mai devreme, dacă riscă să dezvolte diabet de tip 2 

Cancerul, bolile de inimă și diabetul ar putea fi diagnosticate în curând printr-un simplu test 

A fost inventat un test nou pentru depistarea precoce a cancerului la sân