Redactor: Ina Guțu

Un grup de savanți de la Institutul de Cercetare al Cancerului din Londra a elaborat un nou test genetic pentru depistarea cancerului la sân,  unul dintre cele mai răspândite în lume. Testul, numit PAM 50, identifică mai ușor femeile care nu au nevoie de chimioterapie sau pe cele care pot să evite intervențiile chirurgicale,  scrie Medical News Today.

 Pe termen lung, noul test genetic reușește să ofere date despre pacientele cu risc sporit ca boala să revină.  În urma cercetării, care a implicat testarea a 940 de paciente cu cancer la sân estrogen-progesteron pozitive, (celulele canceroase cu receptori hormonali) s-a constatat că, spre deosebire de celelate teste existente, precum ar fi Oncotype DX sau testul IHC, noul test genetic, Pam 50, a oferit  mai multe informații ce pot să prevadă boala pe termen lung. Astfel, testul a identificat mai multe femei cu risc ca boala să revină în decurs de 10 ani.  În cazul pacientelor cu risc scăzut, PAM 50 s-a deovedit la fel de eficient ca și celelalte două teste.

”Studiul a demonstrat că testul PAM50 este mai eficient decât alte metode în furnizarea unor informații care să determine medicii să evite în cazul unor paciente cu cancer mamar, chimioterapiile inutile” a declarat profesorul Mitch Dowsett, unul dintre autorii noului test genetic.

Chimioterapia este prescrisă de medici după intervențiile chirugicale pentru a preveni reapariția cancerului. Aceasta este însă însoțită adesea și de efecte secundare cum ar fi leziuni cardiace, pulmonare, renale sau nervoase.

În fiecare an peste 50 de mii de femei din întreaga lume sunt diagnosticate cu cancer la sân. Peste 80% din cazuri sunt cancere estrogen-progesteron pozitive, scriu jurnaliștii de la Medical News Today. 

 

Articole relaționate:

Unde se întâlnesc substanţele cancerigene şi care sunt pericolele ce le poartă 

Noi dovezi privind geneza cancerului hepatic