Redactor: Irina Papuc

Organizaţia internaţională pentru combaterea tuberculozei şi bolilor respiratorii a luat atitudine împotriva ţigării electronice şi a făcut apel la „reglementarea acestor produse în cel mai scurt timp”.

Organizaţia, cu sediul la Paris, îşi justifică luarea de poziţie prin potenţialul impact negativ al nicotinei asupra dezvoltării creierului la adolescenţi şi prin riscul de dependenţă de nicotină, pentru tinerii care nu sunt încă dependenţi de tutun.

„Niciun studiu ştiinţific nu a demonstrat absenţa efectelor nocive ale acestor produse”, argumentează Uniunea într-un comunicat emis cu ocazia celei de-a 44-a conferinţe mondiale privind sănătatea respiratorie, organizată la Paris.

Organizaţia internaţională susţine ferm o reglementare mai strictă a fabricării, promovării şi vânzării ţigărilor electronice şi vrea ca aceste produse să fie incluse „în categoria medicamentelor”, scrie agenţia de presă AFP, citată de Financiarul.

Dacă nu este posibilă clasarea e-ţigării în categoria medicamentelor, Uniunea solicită interzicerea publicității, vânzarea către minori şi utilizarea sa în locuri publice. De asemenea, cere afişarea substanţelor componente în detaliu pe etichete, precum şi mesaje de avertizare.

Un proiect european pentru includerea ţigării electronice în lista medicamentelor a fost respins la începutul lui octombrie de către Parlamentul European, aminteşte AFP.

Autorităţile sanitare occidentale susţin că nu au suficiente date pentru a stabili impactul ţigării electronice -dispozitiv care emite vapori aromatizaţi, ce conţin nicotină – asupra sănătăţii omului pe termen mediu şi lung şi pentru a-i determina nivelul de siguranţă.

La rândul său, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) scria într-un document, datat în luna iulie, că „siguranţa ţigărilor electronice nu a fost dovedită ştiinţific”.

În acelaşi timp însă, cercetătorii şi medicii sunt de acord că pericolul e-ţigărilor este mai mic decât cel al ţigărilor cu tutun, care ucid peste cinci milioane de persoane în fiecare an.

 

Articole relaționate:

Parlamentarii europeni au decis: țigările cu arome vor fi interzise, iar cele electronice vor fi în continuare vândute în magazine 

Țigările electronice, o provocare și pentru cercetători. Unele voci confirmă că acestea îi ajută pe fumători să renunțe la viciu 

Din 2016, ţigările electronice vor fi reglementate ca și medicamentele