Redactor: Irina Miron

Un cercetător din Scoția cere să fie intensificate controalele pentru a preveni pericolul țigărilor electronice, care conțin nicotină și îi pot ajuta pe fumători să renunțe la tabac, scrie heraldscotland.com.

Industria țigărilor electronice a lansat între timp o luptă împotriva acțiunilor de reglementare a acestor produse drept medicinale, pretinzând că o scădere a numărului de fumători prin utilizarea acestor țigări ar putea costa statul miliarde de lire.  În schimb, unul din cele mai importante branduri de țigări electronice din Marea Britanie afirmă cu insistență că acestea nu îi poate determina în niciun fel pe fumători să renunțe la viciu. Totuși, potrivit unor studii, țigările electronice sunt mai puțin dăunătoare decât cele obișnuite, însă sunt și ele destul de periculoase. „Marele risc este că oamenii își fac prea multe iluzii atunci când aleg să se lase de fumat pe această cale, de aceea nu merge varianta”, consideră Gerard Hastings, cercetător la Centrul pentru Controlul Tutunului de la Universitatea Stirling. „Mi-aș dori să existe un control mult mai riguros pe piață, pentru ca oamenii să nu solicite atât de mult aceste produse eficiența cărora nici măcar nu este demonstrată”, a adăugat Hastings. 

Reprezentanții Agenției de reglementare a produselor medicale au anunțat recent că Guvernul scoțian intenționează să ofere țigărilor electronice statut de medicament. Restricțiile ar putea deveni valabile din 2016. În unele țări cum ar fi Austria, România, Suedia și Estonia au devenit deja produse medicinale, iar în alte state, printre care Brazilia, Norvegia și Singapore sunt interzise.

Oamenii de afaceri din industria țigărilor electronice confirmă că acestea sunt extrem de solicitate. „Este adevărat că ele sunt cumpărate în special de cei care vor să se lase de fumat,  de aceea, se vând extraordinar de bine”, a spus Charles Hamshaw – Thomas, directorul corporativ al unei companii producătoare de țigări electronice.  

„Mai mulți dintre consumatorii noștri recunosc faptul că țigările electronice s-au dovedit efective atunci când și-au propus să lase fumatul”, a adăugat Hamshaw.

 

Articole relaționate: 

Din 2016, ţigările electronice vor fi reglementate ca și medicamentele

Ţigările electronice şi narghileaua, în afara oricărui cadru legal