Autor: Irina Papuc

În Republica Moldova există mii de copii autiști, aceștia, însă, nu ajung în statisticele oficiale din motive imposibil de înțeles. Datele oficiale arată că în Republica Moldova sunt puțin peste 100 de copii care suferă de tulburări cu spectru autist, însă specialiștii care oferă servicii de intervenție timpurie afirmă că doar în primele nouă luni ale anului au diagnosticat peste 50 de copii, chiar și la vârste mai mari de cinci sau șase ani. Aceasta chiar dacă autismul poate fi diagnosticat în primele luni de viață. Realitatea spun ei este dură – doctorii nu cunosc ce este autismul, în consecință, fie cred că micuțul e alintat, fie e bolnav psihic.

Datele Ministerului Sănătății arată că în Republica Moldova suferă de probleme cu spectru autist aproximativ 130 de persoane. Specialiștii din domeniu dau statistica oficială peste cap și spun că realitatea arată mult mai sumbru.

„Doar la centrul Voinicel am diagnosticat în primele nouă luni ale anului 46 de copii. Nu toți însă au posibilitatea să ajungă la noi”, spune directorul centrului, Ivan Puiu. El afirmă că o mare parte dintre copiii care au ajuns pe mâna specialiștilor lor aveau cinci și chiar șase ani, iar la această vârstă diagnosticul este stabilit foarte tardiv.

Problema cea mai mare în stabilirea diagnosticului, crede Puiu, este lipsa de profesionalism al medicilor de familie și al doctorilor psihiatri. În plus, statistica care este, cel mai probabil eronată, arată o altă realitate din cauza faptului că nimeni nu duce o evidență nici măcar a copiilor care au fost deja diagnosticați cu autism.

„Noi nu avem un sistem automatizat care ar păstra informațională actualizată despre fiecare caz nou. Undeva, prin raioane, poate medicii depistează, însă această informație nu mai ajunge să facă parte din statistică”, afirmă Puiu.

Alți specialiști cred că în Republica Moldova există cel puțin 10.000 de copii cu probleme de spectru autist, doar că aceștia nu sunt diagnosticați corect și, în consecință, nu beneficiază de servicii de intervenție timpurie, fiind lăsați de unii singuri cu problema lor.

„Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că în lume un copil din 80 are autism. Aceasta ar însemna că doar anul trecut s-au născut cu autism aproape 500 de copii. În ultimele trei luni la centrul nostru au fost diagnosticați șase copii din cei 42 care au beneficiat de serviciile noastre. Mulți părinți, însă, refuză să accepte diagnosticul de frică că micuțul nu va fi primit la școală sau la grădiniță”, afirmă Irina Spoialo, membră a Asociației Înțelegem Autismul. Femeia, care are și ea un copil cu probleme similare spune că doctorii psihiatri, care stabilesc acum diagnosticul, nu cunosc nici măcar cum să deosebească un copil autist de unul răsfățat și needucat.

„Până a fost stabilit diagnosticul copilului meu am mers pe la mulți doctorii. Unii spuneau că e alintat sau că are doar probleme de comportament, care pot fi soluționate, dacă îl voi da la grădiniță. Alți doctori sunt capabili să identifice doar autismul clasic, după trei caracteristici – dacă se stabilește contactul vizual, dacă are stereotipii și dacă reacționează la apel. Și asta este totul. Nu în zadar spunem că un copil are probleme cu spectru autist. Vorbim despre un spectru de probleme care se manifestă diferit. Spre exemplu copilul meu te poate fixa cu privirea, dar nu se deservește de unul singur – nu se îmbracă și nu mănâncă de unul singur”, mai adaugă specialista. Ea spune că doctorii își motivează incompetența prin faptul că se confruntă abia acum cu o astfel de maladie și au puține cunoștințe de pe vremea când au finalizat studiile.

Doctorii psihiatri confirmă că problema există și cred că vina este a doctorilor care nu vor să înțeleagă ce este autismul, iar asta se întâmplă, în mare parte, din cauza faptului că nu sunt motivați financiar.

„Noi diagnosticam copiii cu autism și prin anii 90. Nu este nimic nou, există o problemă de competență, iar doctorii psihiatri nici nu sunt motivați să o înlăture. Salariile sunt mici, iar munca este foarte grea. Cu un copil autist se muncește ani la rând”, este de părere directorul Societății de psihoterapie și psihanalitică din Republica Moldova, Anatol Nacu. El afirmă că autoritățile încearcă să schimbe starea de lucruri prin organizarea cursurilor, deschiderea centrelor de intervenție timpurie, rezultatul acestor acțiuni, însă, se va vedea peste câțiva ani.

În acest an Ministerul Sănătății a inclus examinarea obligatorie a micuților la 18 și 24 de luni, prin utilizarea metodei M-CHAT. Aceasta însă nu este suficientă. Screeningul de tip ADOS (Autistm Diagnostic Observation Schedule) sau BISCUIT (Baby and Infant Screen for Children with Autism Traits), investigații care permit o diagnosticare mult mai complexă sunt întâlnite în Republica Moldova doar în centre private specializate.

 

Articole relaționate:

Lumea văzută prin ochii unui copil autist

Diagnosticați cu retard mintal, chiar dacă au doar o problemă de comunicare. Este soarta copiilor care suferă de mutism electiv sau alte probleme de comunicare 

Din 2014 serviciile de intervenţie timpurie ar putea ajunge şi în spitalele raionale 

Boli care le fură copilăria. Sute de micuți luptă zilnic pentru șansa de a trăi fără Down, autism sau alte probleme de dezvoltare