Autor: Sorina Bujarov
Începând cu anul viitor, serviciile de intervenţie timpurie pentru copiii cu diverse deficiențe de dezvoltare urmează să fie extinse pe teritoriul întregii ţări. Acești copii ar urma să beneficieze de serviciile unui kinetoterapeut, logoped, psiholog, iar părinții lui de asistență socială.
Pentru aceasta Guvernul trebuie să aprobe Regulamentul-cadru privind organizarea și funcționarea serviciilor de intervenție timpurie și a standardelor minime de calitate, până la sfârşitul acestui an. Potrivit Galinei Morari, şef-adjunct la Direcţia de asistenţă medicală spitalicească şi urgenţă din cadrul Ministerului Sănătăţii, chiar dacă documentul va fi aprobat anul acesta, va fi nevoie de timp ca serviciile de intervenţie timpurie să fie incluse în fiecare spital din ţară. „Sperăm ca documentul să fie aprobat cât mai curând. După aceasta deja se va putea începe lucrul. Desigur că nu deodată toate spitalele din teritoriu vor avea aşa servicii, dar cu timpul, kinetoterapeuţii, logopezii sau phihologii vor ajunge în toate cele 32 de raioane” a declarat responsabilul de la sănătate.
Galina Morari a mai adăugat că pentru început va fi analizată situația în fiecare raion, iar în funcție de necesități se va decide de ce fel de specialiști e nevoie.
Deşi proiectul prevede instituirea serviciilor de intervenţie timpurie în toate spitalele raionale, specialiștii în intervenție timpurie susțin că autoritățile ar putea întâlni probleme în acest sens.
„Nu în toate spitalele pot fi amenajate săli în care kinetoterapeuţii sau logopezii s-ar putea ocupa de copiii cu dizabilităţi. Sunt instituţii medicale care, pur şi simplu nu dispun de spaţiu suficient.”, susține Ivan Puiu, director al Centrului de intervenție timpurie „Voinicel”.
Chiar dacă proiectul va fi votat până la sfârşitul acestui an, abia peste jumătate de an și doar în unele centre serviciile de intervenţie timpurie vor deveni funcţionale. Pentru a extinde serviciul pe întreaga țară va fi nevoie de 3 sau poate chiar 5 ani.
În Republica Moldova sunt înregistraţi aproximativ 15 mii de copii cu nevoi speciale, iar servicii de intervenţie timpuri sunt oferite doar în cinci centre - la Chişinău, Bălţi, Criuleni şi Ungheni.
Articole relaţionate: