Redactor: Irina Miron
Legislația privind intervenția timpurie la copii trebuie actualizată, susțin senatorii americani Orrin Hatch și Kay Hagan, citați de site-ul kcsg.com. Proiectul de lege susține programele de intervenție timpurie la nou născuți prin care pot fi identificate, diagnosticate și tratate bolile la bebeluși, care netratate la timp, pot duce la diverse dizabilități sau chiar la moarte.
„Acest proiect de lege se asigură că statele pot îmbunătăți calitatea programelor de screening la nou-născuți pentru a-i ajuta astfel pe pediatri și alți medici să pună la timp un diagnostic și să recomande tratamentele adecvate pentru a preveni afecțiuni ale creierului, diverse dizabilități sau chiar moartea”, a precizat Hatch.
„Totodată, proiectul de lege oferă părinților garanția că pot avea acces imediat la tratament pentru bolile de care suferă copiii”, a menționat Kay Hagan. „Sunt și eu mamă și știu ce înseamnă să fii singura persoană preocupată de sănătatea bebelușului tău, iar dezvoltarea serviciilor de intervenție timpurie, ar însemna o ușurare pentru mai mulți părinți”, a mai spus senatorul american.
Proiectul de lege va îmbunătăți calitatea îngrijirilor acordate sugarilor diagnosticați cu anumite maladii, ar revizui lista bolilor pentru care este nevoie de screening și va educa părinții privind importanța screening-ului la nou-născuți.
În cadrul fiecărui program de screening la nou-născuți, responsabilii colectează probe de sânge imediat la naștere și trimit mostrele, pentru efectuarea screening-ului, în laboratoarele instituțiilor de sănătate publică. În cazul în care analizele arată că un copil este bolnav, părinții acestuia și medicii sunt anunțați imediat pentru a fi efectuate restul testelor de laborator și a se administra tratament.
Potrivit Fundației „March of Dimes”, anual, peste 4 milioane de bebeluși din SUA fac screening. Unul din 300 de copii suferă de o boală care poate fi diagnosticată prin screening, iar în fiecare an peste 12 mii de micuți sunt diagnosticați cu maladii ce pot fi, de obicei, depistate doar pe această cale.
Legea a fost adoptată în 2008, iar acum urmează să fie actualizată.
Proiectul este susținut de mai multe fundații și organizații, printre care Fundația „Hunter’s Hope”, Asociația pentru Distrofie Musculară și Fundația „March of Dimes”.
Articole relaționate: