Redactor: Irina Papuc

Un șef tiran nu înseamnă doar stres și atmosferă proastă la birou. O nouă cercetare a constatat că cea mai mare daună este adusă sănătății. Astfel, stresul cronic cauzează schimbări în activitatea genelor celulelor sistemului imunitar. Aceste schimbări determină celulele să fie amorsate, pentru a lupta cu o infecție care, de fapt, nu există.

Acest lucru duce la inflamații în organism, iar urmările sunt grave- multe probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă și diabet.Oamenii de stiință de la Ohio State University, SUA , au făcut această descoperire, făcând studii pe șoareci.

Colegii lor au testat, de asemenea, probele de sânge de la oamenii care trăiesc în zonele sărace și au constatat un lucru similar-celulele imune erau amorsate la persoanele care trăiesc într-un stres permanent, scrie Daily Mail.

„ Celulele împărtășesc multe din aceleași caracteristici în ceea ce privește răspunsul la stres”, a declarat John Sheridan , directorul Institutului Ohio State University pentru cercetarea medicinii comportamentale și co-autor al studiului.

" Este o modificare indusă de stres în măduva osoasă în ambele cazuri, și la oameni și la șoareci care selectează o celulă care va fi pro – inflamatorie. Acest lucru sugerează că, dacă munciți pentru un șef foarte rău pe o perioadă lungă de timp, această experiență poate influența modul de răspuns al genelor în sistemul imunitar”, a mai menționat Sheridan.

Constatările sugerează că medicamente care acționează asupra sistemului nervos central pentru a trata tulburări de dispoziție ar putea fi suplimentate cu preparate care vizează alte părți ale corpului pentru protecția împotriva stresului cronic .

Conexiunea minte-corp este bine stabilită, iar cercetarea a confirmat că stresul este asociat cu probleme de sănătate. Cu toate acestea, modul exact în care stresul poate dăuna sănătății este încă în curs de investigare.

Lui Sheridan i-a luat un deceniu pentru a descoperi cronica modificărilor de stres și modul în care afectează comportamentul și sănătatea. Pentru a afla acest lucru a supus soarecii unui stres repetat și apoi a testat reacția lor .

„Ne-am întrebat ce se paote întâmpla atunci când sistemul nervos simpatic este stimulat din nou și din nou. Am văzut consecințele dăunătoare” a declarat Sheridan .

Studiul este publicat în revista Proceedings al Academiei Naționale de Stiință din SUA .

 

Articole relaționate:

Stresul suportat de femei la mijlocul vieții favorizează apariția demenței 

Principalele afecţiuni provocate de stres

Munca stresantă provoacă boli de inimă