Autor: Sorina Bujarov
Mai mulți tineri au trecut comisiile municipale şi raionale de recrutare-încorporare în Armata Națională, deși aveau maladii grave. Potrivit Procuraturii Generale, în prima jumătatea a acestui an, 63 de tineri bolnavi au fost selectați și încorporați în serviciul militar în termen şi cu termen redus.
După încheierea procesului de încorporare, unii militari în termen au fost reexaminați de către Comisia centrală de expertiză medico-militară a Forţelor Armate. În urma reexaminării, medicii militari au depistat că 18 tineri aveau tuberculoză pulmonară, 40 erau cu hepatită virală B sau C, 59 tineri aveau maladii ale sistemului urinar, iar 109 aveau maladii psihice, printre care tulburări explozive de personalitate. Tinerii proveneau din mai multe raioane ale țării.
Procurorul militar principal, Ion Dediu, spune că unii tineri aveau semne vădite de boală încă la recrutare. Este și cazul unui tânăr din raionul Cantemir, care este invalid de gradul III deja de opt ani. Deși acesta se afla la evidența neurologului, în iulie 2012 a fost încorporat în serviciul militar.
„Unii tineri au trecut comisia cu toate că se vedea cu ochiul liber că au probleme de sănătatea. Eu, deși sunt procuror și nu am studii medicale, am înțeles că unii dintre ei sunt bolnavi. Medicii, care ar trebui să cunoască pe de rost simptomele acestor maladii, au permis așa ceva. Aceasta demonstrează cât de serios muncesc acești medici”, a declarat Ion Dediu- procurorul militar principal, pentru Sănătate Info.
Responsabilul mai spune că această problemă a exista și până acum, astfel în anul 2011, au fost retrocedați 153 de militari în termen, pe motiv că aveau probleme de sănătate, iar în anul trecut alți 142 de tineri au fost depistați cu maladii.
„Încercăm să luptăm cu această problemă, încă în 2011 am sesizat Comisia de Stat pentru Încorporare. Atunci au investigat cazurile, însă pedepse sau mustrări nu s-au aplicat. Situația se repetă în fiecare an”, a mai adăugat procurorul.
Despre abaterile constatate în acest an, procurorii au sesizat Comisia de Stat pentru Încorporare. Responsabilii Comisiei au informat despre faptul că Ministerul Sănătăţii urmează să examineze fiecare caz de retrocedare a militarilor în termen cu boli preexistente încorporării. În funcție de rezultate, doctorii vor fi trași la răspundere. De asemenea, pentru excluderea derogărilor de la lege şi neadmiterea lor pe viitor, Comisia centrală de expertiză medico-militară va desfăşura şedinţe instructiv-metodice cu medicii din componenţa comisiilor de recrutare-încorporare.
Potrivit Ministerului Apărării, în prima jumătate a acestui an, 7. 580 de tineri au fost examinaţi de comisiile medico-militare şi de încorporare, dintre care doar 1.465 au fost înrolaţi în Forţele Armate.
Articole relaționate: