Redactor: Irina Miron
Peste 20 de milioane de copii din Siria și țările vecine vor fi vaccinați împotriva poliomelitei. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Națiunilor Unite care vor să oprească astfel răspândirea bolii care a reapărut după 14 ani de absență. Vaccinul a ajuns deja în Orientul Mijlociu, la o săptămână după ce autoriățile din regiune au declarat stare de urgență.
Pentru că urmează să fie vaccinați 22 de milioane de copii din șapte țări și teritorii, aceasta va fi cea mai mare acțiune de imunizare organizată vreodată în Orientul Mijlociu. „Cazurile de poliomelită înregistrate în Siria nu sunt o tragedie doar pentru copii. Este o situație excepțională și o ocazie importantă de a vaccina toți copiii de aici”, a menționat Peter Crowley, reprezentant UNICEF, responsabil de problema poliomelitei, scrie foxnews.com.
Purtătorul de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății, Sona Bari, a menționat că ar fi nevoie de aproximativ șase luni pentru ca să fie vaccinați toți cei peste 20 de milioane de copii. „Va trebui să muncim mult ca să sporim imunitatea în această regiune distrusă de conflicte armate și migrație”, a declarat Bari în cadrul unui briefing de la Geneva.
După 14 ani de absență a bolii zece copii au paralizat după ce s-au îmbolnăvit, iar alți aproximativ 200 de mii sunt în pericol, spun reprezentanții OMS.
Rata imunizărilor în Siria a scăzut de la 90% înainte de conflictele armate, la aproximativ 68% în prezent. Datele preliminare arată că virusul vine din Pakistan. „Adulții au, de regulă, o imunitate mult mai bine dezvoltată, de aceea este prea puțin probabil ca adulții să fi adus boala în țară, bănuim că a ajuns în Siria pe altă cale”, este de părere Sona Bari.
Poliomelita afectează nervii și poate duce la paralizie sau chiar la decesul persoanei infectate. Deocamdată, nu există tratament pentru maladie, în schimb, aceasta poate fi prevenită prin vaccinare.
Reprezentanții UNICEF au anunțat că au procurat 1,35 de miliarde de doze de vaccin oral împotriva poliomelitei, iar până la sfârșitul acestui an vor fi procurate alte 1,7 miliarde de doze.
Citește la aceeași temă: