Redactor: Irina Miron

Deși se credea că este o boală a trecutului, pentru prima dată în ultimii ani există un pericol ca poliomelita, o maladie paralitică, să revină pe continentul european. Poliovirusul a reapărut pe flancul de sud-est al Europei, mai exact în Israel și Siria, anunță specialiștii în sănătate publică, care se tem că boala ar putea fi importată și în Europa, scrie realitatea.net.

Organizația Mondială a Sănătății a raportat un grup de cazuri de paralizie acută flască, un simptom clasic al poliomelitei, în Deir-ez-Zor, o regiune de conflict armat, din estul Siriei. Autoritățile au confirmat inițial două cazuri de poliomelită, iar acum câteva zile alte 10.

Cercetătorii sunt de părere că în această situație Europa este extrem de vulnerabilă, deși în 2002, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății dădeau asigurări că cele 53 de țări europene nu pot fi afectate de poliomelită. Din acest motiv, multe țări nu au mai întreprins măsuri în privința luptei cu poliomelita, sistemele de supraveghere fiind de o calitate proastă, iar rata suboptimă a vaccinărilor face ca multe țări să fie mai sensibile la epidemii.

Experții Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Maladiilor de la Stockholm sunt îngrijorați și spun că volumul uriaș de călătorii între Europa și Israel, precum și milioanele de refugiați care părăsesc Siria, ar putea genera un risc mai mare de apariție a unei epidemii în Uniunea Europeană.

 

Articole relaționate:

Alertă în statul american Texas. Au fost înregistrate 11 cazuri de rujeolă 

Primele cazuri de meningită virală la hotarul cu Republica Moldova

Ciuma bubonică, maladia Evului Mediu, ucide în continuare mii de oameni