Redactor: Irina Miron

Ciuma bubonică sau ciuma neagră, maladia care a ucis în Evul Mediu jumătate din populația Europei, face și astăzi mii de victime. Deși este rar întâlnită în Europa, în Congo a făcut cel puțin 10.000 de victime într-un singur deceniu, iar periodic sunt semnalate cazuri de infecții chiar și în vestul SUA, arată mai multe studii.

Ciuma bubonică este provocată de bacteria Yersinia pestis și a devenit activă în anii 1300, manifestându-se în special pe rutele comerciale din Asia spre Europa, scrie foxnews.com.

Până la sfârșitul anilor 1500, aproape jumătate din populația Europei murise de ciuma neagră. Boala lua viețile a milioane de oameni chiar și în anii 1900, însă de atunci numărul cazurilor de infecții a scăzut simțitor datorită igienei mai bune și tratamentelor cu antibiotice.

Potrivit unor studii mai noi, ciuma bubonică a revenit însă în anii 2000 și timp de aproape zece ani a afectat peste 20.000 de oameni. Aceștia s-au infectat de la rozătoare, carnea de cămilă și de la câinii bolnavi. În această perioadă, în Libia și Algeria cazurile de ciumă neagră au repărut după zeci de ani de absență.

Un număr record de cazuri a fost înregistrat în statul african Congo unde s-au infectat 10.581 de oameni, urmat de Madagascar unde s-au îmbolnăvit 7.182 de cazuri și Zambia cu 1.309 cazuri.

Potrivit specialiștilor, situația din aceste țări este determinată de sărăcie, dar și de faptul că pacienții nu beneficiază la timp de tratament antimicrobian.

În aceeași perioadă, în SUA s-au îmbolnăvit de ciumă neagră 56 de oameni, iar șapte au murit. Două dintre victime erau cercetători, unul dintre ei efectuase o autopsie unui leu sălbatic de munte, iar altul făcuse o analiză de laborator a bacteriei Yersinia, care provoacă ciuma bubonică. Toate victimele s-au infectat de la veverițe și rozătoare sălbatice. 

 

Articole relaționate:

Alertă în statul american Texas. Au fost înregistrate 11 cazuri de rujeolă 

Cele mai contagioase boli

Cazurile de meningită în Africa, în scădere pentru prima dată în ultimii 10 ani, datorită unui vaccin