Autor: Sorina Bujarov

Medicamentele din grupul beta-agonişti, preparatele Gynipral, forma orală și supozitoare, utilizate în cazul femeilor însărcinate, care riscă să pierdă sarcina sau să nască prematur, reprezintă un pericol pentru sănătatea acestora. Specialiștii de la Agenția Europeană a Medicamentului au constat că pastilele pot provoca boli cardiovasculare grave, atât în cazul mamei cât şi a fătului.

Potrivit Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din Moldova comprimatele de Gynipral se vând încă din 2009, iar soluțiile injectabile au fost înregistrate în 2011. În acest timp, însă, nu s-au înregistrat careva reacții adverse.

„Specialiștii europeni informează că supozitoarele și comprimatele acestui medicament trebuie retrase de pe piață, deoarece ele reprezintă un pericol, însă soluțiile injectabile mai pot fi utilizate pe termen scurt și doar sub supravegherea medicului. Pot spune însă că în Moldova la nici un bolnav nu s-a înregistrat reacții adverse”, a declarat Ludmila Bumacov, vice-director al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Astfel, aceste medicamente cu administrare orală şi intrarectală (supozitoare) nu mai trebuie utilizate pentru oprirea travaliului prematur sau tratamentul contracţiilor uterine excesive. Formele farmaceutice injectabile ale acestor medicamente pot fi însă utilizate la femeile gravide, spun specialiștii europeni, însă nu mai mult de 48 de ore şi “în condiţii specifice”, doar sub supravegherea strictă a medicului, acestea fiind eficiente în suprimarea travaliului.

Comitetul de farmacovigilenţă a Agenției Europene a Medicamentului pentru evaluarea riscului (PRAC) a precizat că, în cazul utilizării unor doze crescute de beta-agonişti cu durată scurtă de acţiune pentru indicaţii obstetricale, există un risc de apariţie a reacţiilor adverse cardiovasculare grave, atât pentru mama cât şi pentru făt. Pericolul este mai mare în cazul utilizării prelungite.

Mai multe țări europene iau măsuri în această privință, astfel până la sfărșitul lunii, preparatele vor fi retrase de pe piața farmaceutică. Responsabilii de la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din Moldova susțin că această problema va fi discutată în cadrul adunării generale care va avea loc la sfârșitul lunii.

„Când va avea loc adunarea generală a Agenției Medicamentului, atunci vom decide dacă retragem sau nu preparatele. Nu este nicio urgență, nu se va întâmpla nimic grav între timp. Chiar și țările europene au la dispoziție până la sfârșitul lunii să retragă preparatele din farmacii”, a declarat pentru Sănătate Info Ludmila Bumacov, vice-director al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

 

Preparatele antiretrovirale ar putea costa cu până la 30 de ori mai mult, dacă Moldova va semna acordul de proprietate intelectuală prevăzut în Acordul de Liber Schimb cu UE

Acidul ascorbic fabricat de către un producător autohton de medicamente va fi retras de urgență din toate farmaciile din țară 

Un medicament pentru cardiaci, retras de urgență din farmacii