Autor: Irina Miron

Oferă îngrijiri medicale pentru bolnavii care nu mai au vreo speranță de viață. Le pansează rănile și le alină durerile cu vorba bună, ca să poată muri cu demnitate. Dar ca să aibă grijă de pacienți, sunt nevoiți să adune bani din donații, să organizeze maratoane și concerte de caritate. Cu astfel de probleme se confruntă majoritatea Hospice-urilor din Moldova, care oferă servicii paliative la domiciliu persoanelor a căror viață devine mai scurtă pe zi ce trece.

Centrul de îngrijiri paliative Hospice Angelus din Chișinău are, anual, un buget de 120 de mii de euro. Sunt suficienți pentru a îngriji cei peste 1.500 de pacienți, dar majoritatea acestor resurse provin din donații. Statul acoperă doar 20 la sută din cheltuieli.

Duminică, spre exemplu, responsabilii de la fundație au reușit să adune în urma unui telemaraton organizat în premieră, 100 de mii de lei. „Cu acești bani, putem procura medicamente și pansamente pentru doi ani, nu și pentru salariile nurselor și asistenților sociali”, a explicat John Mckeller, manager de proiecte.

Ca să se asigure că pot da și salarii angajaților, care își dedică viața persoanelor aflate pe patul de moarte, responsabilii de la centrul pentru îngrijiri paliative organizează și alte acțiuni de caritate. Unul din ele va avea loc astăzi, iar la el sunt așteptați aproximativ 200 de oameni mărinimoși. Hospice Angelus Big Trivia Quiz Night este organizat pentru al treilea an consecutiv și se desfășoară sub forma unui joc în cadrul căruia participanții trebuie să răspundă la mai multe întrebări de cultură generală. Ca să aibă acces la eveniment, invitații plătesc o taxă de intrare de 30 de lei. Acești bani, precum și cei obținuți din vinderea biletelor pentru o tombolă specială, sunt folosiți pentru cei aproximativ 1.500 de bolnavi, din care 150 sunt copii.

„Anii trecuți câștigam în urma acestui eveniment în jur de 500 – 600 de euro. Sperăm să avem și anul acesta cel puțin tot atâția bani. Nu putem organiza acțiuni de amploare în cadrul cărora să vină multă lume, însă cei care donează, sunt donatorii noștri fideli, care dau și altora din puținul pe care îl au”, a adăugat John Mckeller.

Și-ar dori ca statul să se implice mai mult în dezvoltarea serviciilor paliative, inclusiv prin susținerea financiară a organizațiilor care se ocupă de bolnavii gravi.

 „Sigur că ne-am dori mai mulți bani din partea Companiei de Asigurări în Medicină. În străinătate, și familia contribuie cu bani, noi nu putem face asta”, a precizat Valerian Isac, directorul Fundației „Hospice Angelus”.

După aceleași principii activează și organizația „Caritas”, deschisă pe lângă Biserica Romano-Catolică. Aici statul nu are nici un fel de contribuții financiare, chiar dacă și aici sunt îngrijiți bolnavii fără speranță de viață. „Singurii noștri bani sunt cei de la donatorii externi. Vin din țări diferite, în funcție de proiectul în care suntem implicați”, a subliniat Liliana Radu-Spătaru, coordonator al centrelor medico-sociale la Organizația Caritas Moldova.

În Republica Moldova, serviciile de îngrijire paliativă au început să se dezvolte la începutul anilor 2000. Un standard național care să promoveze acest serviciu a fost aprobat însă zece ani mai târziu. El are menirea să asigure calitatea vieții bolnavilor și familiilor acestora atunci când tratamentele nu mai sunt eficiente. Până acum în țară au fost deschise aproximativ 100 de centre de îngrijiri paliative, care sunt, în mare parte, organizații neguvernamentale.

 

Articole relaționate:

O poveste de viață impresionantă: după două decenii în sistemul medical din Moldova, îngrijește de bătrânii din Italia